четвъртък, 18 септември 2014 г.

КристинАвтор: Стивън Кинг
Издател: Ибис
Година: 2014
Стр: 592
Цена: 16.90 лв

Запознайте се с Арни Кънингам. В много отношения той е типичният тийнейджър аутсайдер – има един-единствен приятел, страда от акне и си мечтае за собствена кола. Един ден Арни се натъква на ръждясал „Плимут Фюри ’58”, който ще промени живота му до неузнаваемост…

Това е история за любовен триъгълник – за Арни Кънингам, Лий Кабът и разбира се, Кристин. Но Кристин беше на първо място, искам да го разберете. Тя беше първата истинска любов на Арни и въпреки че не съм абсолютно сигурен, мисля, че тя беше единствената му истинска любов.

Публикувана за пръв път през 1983 г., „Кристин“ продава над 300 000 копия само за няколко месеца и още същата година е екранизирана от легендарния Джон Карпентър. Автомобилите винаги са заемали специално място в творчеството на Краля. Спомнете си внушителния „Шевролет Бискейн” на Били Нолан в „Кери”, раздрънкания „Фолксваген ’68” на Джак Торънс в „Сиянието”, „Кадилака” на Долан и камионите от едноименните разкази, злополучния „Форд Пинто” в „Куджо”, извънземния „Буик” от „Буик 8”… Ала нито една кола не е по-знаменита от свръхестествения „Плимут Фюри” на Арни Кънингам, по-известен като Кристин

Идеята за „Кристин“ ме осени един ден през лятото на 1978-а. Спомням си, че се прибирах у дома, потънал в мрачни мисли за умиращия ми „Форд Пинто”. Внезапно ми хрумна, че би било забавно, ако малките цифрички на километража изведнъж започнат да се въртят в обратна посока. И когато това се случи, колата да започне да се подмладява… Америка е огромна страна. Обединиха я не релсите, а асфалтът. Без автомобилите сме изгубени. Те обаче се превърнаха във фетиш. Ако си на 17 години и нямаш кола, все едно не съществуваш.

Ако не сте чели емблематичния роман "Кристин" на Кинг, е крайно време да поправите грешката си. Двата тома от едно време сега са обединени в солидна 600-странична тухла на разумна цена, а изданието на "Ибис" в серията им романи на Кинг е полиграфски изпипано така, както само те знаят.

Приятно четене, братя и сестри. А, и още нещо. Всяка глава на Кристин започва с цитат от рокендрол парче, в което става въпрос за коли. Ето ви едно на Глен Фрей от песента му "Party Town":

Купих си кола, с бензин я заредих.
Да ме цунах отзад на всички наредих.


Няма коментари:

Публикуване на коментар