сряда, 24 септември 2014 г.

Алманах "ФАНТАSTIKA" 2007



Автор: Колектив
Издател: Човешката Библиотека
Година: 2008
Стр: 496
Цена: 15 лв

Първият от поредицата алманаси "Фантаstika", досега съм чел тези от 2008-а и 2009. Има доколкото знам още два - 2010-2011 и 2012, тях не съм ги чел още. Както и в останалите алманаси, както и в подобен голям проект някои неща ми харесаха, други не.

Нека споделя нещата, които харесах и благодарение на които рейтнах това книжно тяло с оценка 3/5 в Гудрийдс:

1. Питър Бийгъл - Две сърца: чудесна фентъзи приказка, наградена с Хюго и Небюла. Вместо лош дракон и добър рицар, тук имаме грифон и еднорог един срещу друг... Много красиво, много хубаво, много добре разказано.
2. Майкъл Суонуик - Скерцо с тиранозавър: готин разказ, награден с Хюго. Класическа фантастика, комбинирана с нещо като Джурасик Парк ;) Малко се съмнявам, че преводът на Ангел Петров е по-добър от този на Адриан Лазаровски на същия разказ в Читанката (за пример, какво по дяволите търси в разказ за динозаври от американски автор сабя дамаскиня? Ей, пуста страст към народното фентъзи и живота в цървули на село...), но карай да върви.
3. Евгений Лукин - В страната на залязващото слънце: знаете "любовта" ми към руската фантастика, среща се по-рядко от берберски лъв в естествената му среда на живот ;) Тук имаме едно приятно разказче за пустата и така вредна страст на някои хора към работата, в случая равняваща се на секс и наркотик :P
4. Колата с цветни илюстрации: страхотна колекция от картини на художници, които творят в областта на фантастиката! Наистина много добро, не е за изпускане.
5. Светлана Алексиева - Плът от плътта: за пръв път чувам авторката, но ми направи супер впечатление, добри описания, чудесни детайли, лека нотка хумор, вкарва читателя точно и право в действието, там, в сцената, евала.
6. Теодор Стърджън - Уменията на Ксанаду: големият майстор на жанра, учител на Бредбъри, Кинг, Хайнлайн, Зелазни, Елисън и мн. др, сега се впуска в една история, която е някакси, хм, оригинална дори и за самия него. При Стърджън няма празно.
7. Иван Петров - Играта: Ванката е готин пич, който за жалост май е позарязал писането (добре, че не е зарязал бирите :P ). Много добра история за това как известните марки са превзели живота ни и в стремежа си да се издокарат, изфукат и покажат пред другите като голямата работа хората говорят и вършат страшни глупости.

Това е, има и неща, които не харесах, но ще ви ги спестя. Алманахът във всеки случай си заслужава, поне изброените от мен неща, а и кой знае, вие може да харесате и друго от него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар