събота, 25 октомври 2014 г.

Мечове в Морето



Автор: Колектив
Издател: Самиздат
Година: 2014
Стр: 240
Цена: 11.99 лв

Момчета и момичета, ей ни на, гледайте ни. Пред вас е третият сборник от поредицата "Мечове" на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър. След "Мечове в леда" (2011, 500 бр тираж) и "Мечове в града" (2013, 400 бр тираж) идва реда и на "Мечове в морето" (2014, 200 бр тираж). Да, неслучайно давам за справка тиражите, намаляващи всяка година - специално сега печатниците са повишили цената на услугите си и дерат по три кожи. За сравнение - когато преди 3 години правихме "До Ада и Назад" за парите които дадохме всеки автор получи по 50 бройки, всяка 436 стр. Сега за абсолютно същата сума получи по 22 бр, всяка 240 стр. Толкоз.

Това, като се замисля, е най-изстрадания сборник, който сме правили. Сякаш даже в "До Ада и Назад" не се сблъскахме с толкова перипетии. От самото начало, та чак до края не вървя и не вървя. Проблеми при селекцията на автори и разкази, проблеми при редакцията на сборника. Проблеми при корекцията, проблеми с избора на печатар. Проблеми с финансирането, проблеми с оформлението на книжното тяло, със сроковете и накрая като за капак: взехме готовия тираж и 1/3 от него се оказа дефектен. Върнахме го за оправяне и до края на този месец би трябвало да сме си го получили.

Както може би знаете или сте се досетили, всеки от серията "Мечове" е тематичен. Докато първите мечове бяха зимно фентъзи, а вторите - ърбън, то третите се развиват в морето и океана. Макар и най-проблемен, с риск да засегна някого смея да заявя, че този май е най-добрата и най-силна селекция от разкази в серията "Мечове". Нека ви представя авторите и техните творби в тази книга.

1. Александър Драганов - Тримата пазители и проклятието на морето: Сашо участва с история, проследяваща ново приключение на тримата пазители от предишния сборник. Супергероят, юнакът и вампирът ще се сблъскат отново с могъщи сили, така могъщи, че са направо с божествен характер. Чудесно изваяни образи, прекрасни описания, добър език, богат речник, щипка хумор, завладяващи битки, ошлайфан изказ - несъмнено това е почеркът на Александър Драганов.
2. Бранимир Събев - Водният град: ето ме и мен. Тук се завръщам с един постапокалиптичен разказ, който засега можете да прочетете само тук. Джеси е мрачен герой в мрачен свят от близкото бъдеще, доста голяма част от който е под водата. Джеси е на мисия в родния си град, където трябва да открие лек срещу ужасната болест, върлуваща в световен мащаб. Той е корав мъж, но препятствията пред него са много и така силни, че цялото му тяло и душа ще бъдат подложени на изпитание.
3. Донко Найденов - Плазмената материя: Донко участва с чудесен разказ, който много ще допадне на хората, които обичат истории в стила на "Мария Селесте", "Летящият холандец" и за разни кораби, изчезнали в Бермудския триъгълник. Класическа история, хубава история.
4. Иван Димитров - Океан: Фогъра е единственият автор освен Сашо Драганов, който присъства и в трите сборника "Мечове". Без съмнение "Океан" е едно от най-добрите неща, които съм чел от него и от най-добрите в сборника. Океан е сборище на престъпници, греховни страсти и всякакви удоволствия, ала без съмнение Острието, убиецът работещ за важен мафиот е от най-страховитите му обитатели. Каква обаче тайна история крие той? Ще разберете.
5. Lady Pol The Beloved - Морска звезда: приказка на Поли от Русе, издържана в стила й на нейния сборник "Фентъзи приказки". Рибари, русалки, крале, пророчества, проклятия - все неща, които са предпоставка за една хубава история, която може да бъде красива, но може да бъде и тъжна. Каква ли е в случая? Оставям вие да прецените.
6. Милен Станиславов - Стоманена целувка: останах много доволен от съвместната ни работа с Милен в реалити роман на радио София по времето, когато там все още имаше реалити романи. Знаех, че е добър, но не очаквах, че ще създаде нещо наистина толкова хубаво. Много екшън, много битки както аз обичам, чудовищни създания атакуват кораба на нашия герой... Чак не намирам думи да ви опиша колко съм възхитен. Непременно трябва да се прочете!
7. Мирослав Петров - Съкровището на Атлантис: третият русенски автор в книгата. Разказ, който си личи, че е дълго време писан, обсмислян, подобряван, редактиран, излъскван, докато накрая добие такъв вид, че да няма за какво да се хванеш да му намериш кусур. Прекрасен коктейл от загадки, смели бойци, съкровища, който започва като исторически екшън и се превръща в чудесно фентъзи.
8. Сибин Майналовски - Адско приключение: Сиби свърши адски много работа по сборника. Предпечат, страниране, корица, корекции, предговор - все той. Тук се включва с един весел, хумористичен разказ от цикъла му за "Зелената котка", който не сте чели. Защото не може вечно да сме сериозни и постоянно да има битки, леена кръв и бляскаща стомана, нали така?
9. Явор Цанев - Море от мечове: тук няма нужда да се говори каквото и да било. Русенския патрон, доказал се нееднократко като писател, поет, издател и съставител (потърсете някоя от книгите му) се включва с разказ, където група воини са попаднали сред морето от мечове. Всички мечове, легендарни и нечувани, всичките със специални характеристики. Просто е... много добро.

Утре е официалната премиера на сборника. Заповядайте в Дом на Културата "Средец", ул. Кракра № 2А между 15 и 17 ч, където ще можете да си го закупите за 10 лв. Не пропускайте възможността - както виждате, тиражът е силно ограничен. Стига да имате доброто желание да се сдобиете с него, но сте възпрепятствани да присъствате - оставете смело коментар под тази публикация, или ми пишете на имейла scarecrow@abv.bg. Живи и здрави! И приятно четене!

Няма коментари:

Публикуване на коментар