сряда, 22 септември 2010 г.

Генератор на Реалности



Автор: Христо Пощаков
Издател: Аргус
Формат: 130 Х 200
Година: 2004
Стр: 224
Цена: 5 лв (за мене - 4)

Днес е 66-ият рожден ден на българският писател-фантаст Христо Пощаков. По една случайност неотдавна намерих по кашоните неговият "Генератор на реалности" и мисля, че моментът е повече от подходящ, за да ви представя този сборник с разкази и новели. За разлика от "Планетата на Скъли", тук фантастиката е повече научна, отколкото космическа. И така:

1. Бумеранг - познат разказ за алчността на хората, готови да изтезават извънземните заради техните ресурси (не се бъркайте с "Аватар", това е по-старо). Интересен е обратът в самия край, както и уникалната логическа игра от нишки.
2. Флейта от времето на Монтесума - хареса ми вплитането на историческите факти с митологията и вярванията на ацтеките, както и връзката с днешното настояще.
3. Неразрешим проблем - философски разказ за същността на любовта в едно изкривено бъдещо общество. Мен лично ме натъжи малко.
4. Най-страшният звяр - моя личен фаворит в сборника, супер е просто. Старите и опитни космически вълци са се събрали в заведението и си говорят за страховитите извънземни чудовища, с които са се сблъсквали. Всеки е срещал все по-голямо и по-ужасяващо, докато накрая...
5. Посредникът - кратък разказ в класически научен стил, даже прекалено кратък бих казал, идеята можеше да се поразвие мааалко повече.
6. Произшествие в космоса - страхотен разказ за силата на вярата, способна да покори дори висш разум, дори машина.
7. Теди, обещанията, лъжите и надеждата - разказ за самотен несретник, описващ целият му пропилян живот. Финалът ми хареса особено - "надеждата никога няма да спази обещанието си, колкото и да лъже, винаги умира последна".
8. Играта - забавен разказ за една игра на въпроси и отговори с големи награди, в която участват двама чешити и цяла планета хитри извънземни, напомни ми Хари Харисън като стил.
9. Изпит за двама - чел съм разказа преди в последния брой на "Други светове". Малко се поразсърдих, понеже бат Ицо и променил името на главния герой. Може би в сегашната версия на разказа началото за някои да е хубаво ("Мартин Ковалски напредваше трудно, мазната кал полепваше по подметките му и превръщаше ходенето в мъчение"), на мен ми харесва повече старият образец - "Збигнев напредваше трудно". Точка.
10. Странни събития - преводач е обзет от ужас, когато разбира, че с помощта на своята клавиатура може да променя реалността...
11. Силата на еволюцията - смахнат учен изобретява машина, с която може да пътува през времето и пространството. Каква е изненадата му, когато той и съпругата му разбират, че са променили кардинално живота на цели планети?
12. Подаръкът - прекрасна история за космически пътешественик, който помага на изпаднали в беда инопланетяни. Много тъжен край.
13. Спасеният - разказ, издържан в добрите традиции на Азимов и Бредбъри. Самотен мъж е изолиран на парче скала в космоса и чака да дойде спасението, а компания му прави само неговият андроид.
14. Големият шанс - космически търговец се опитва да сключи сделка с хитри извънземни, но кой ще излезе по-хитър накрая?
15. Силата на завистта - притча за завистта, омразата и злобата, които владеят света и според автора ще продължат да властват дори и след намесата на по-висш разум от нашия.
16. Гост от космоса - разказ, описващ събития в робовладелска Куба и намесата на висша сила. Личи си, че Латинска Америка е позната територия на Пощаков.
17. Изумителното прераждане - творба, описваща жизнените цикли на героя Алекс. Живял скучен живот и безинтересен живот, в отвъдното той е осъден да се преражда на различни планети и да върши добро, ставайки част от историята на безброй цивилизации. Хубаво е.
18. Така е справедливо, Боткин - изненадващ край на историята за трима изследователи, попаднали на планета с извънземни, кланящи се на необикновен камък...
19. Уредът за унищожение на човечеството - омразата ще доведе до логичен завършек.
20. Апокалипсис - увлекателен разказ за гениален учен и извънземни, страдащи от необикновен глад.
21. Апаратът на реалностите - предполагам, на него е бил кръстен сборника, макар заглавията да се разминават. Героят, който го е изобретил, се скита из паралелните светове, неспособен да спре цикъла на създаването на машината, прехвърлянето в следващата реалност и фаталната жена, която го следва навсякъде.

В заключение ще помърморя отново на темата за корицата на книгата, която не ми харесва ама никак, както и за работата на редактора, който можеше да бъда малко по-внимателен, но това са дреболии на фона на чудесните разкази.

2 коментара: