понеделник, 22 април 2013 г.

Песента на Вдовеца



Автор: Рик Риърдън
Издател: Егмонт
Година: 2012
Стр: 420
Цена: 9,90 лв

След Голямата Червена Текила дойде време и на втората книга за ексцентричния детектив от поредицата на Рик Риърдън - тексасеца Трес Навар. Познатият на всички ни опак пич в момента го раздава като стажант в малка детективска агенция по родния край, където шефка му е намахана гъркиня и малкият й хлапак, бесен като стадо диви бизони. Още малко остава на Трес, за да може да получи законно разрешително и да започне нормално да практикува и той като частен детектив.

За съжаление, в речника му думи като "законно" и "нормално" просто отсъстват.

Нещо става в родните вилаети на Трес - убийства, съмнителни изчезвания, пожари... Смело напред с каубойските ботуши той нагазва в дълбокото блато на музикалния шоубизнес. Точно така. Въртят се яки далавери със записи - законни и незаконни, пиратски дискове, изнудвания на певци, заробването им с човекоубийствени договори и какво ли още не. Син на ченгета и шерифи, Навар няма страх и респект пред никого. Той ще разплете сложния възел - къде с ловки пръсти, къде директно ще реже.

Малко хора ще помогнат на Трес в задачата му, при това с искрено нежелание. Повечето са против действията му - и Самюъл Барера, топдетектив на щата, и Тилдън Шекли, местен феодал в музикалния бизнес и по-точно с кънтримузиката, който държи всички ченгета на окръга в малкия си джоб, и майката на Трес, която се мъчи да го вкара в правия от нейна гледна точка път, насочвайки го да стане университетски преподавател... Не е лесно.

Ала тук са и две-три жени, които харесват Трес и ще му окажат съдействие. Тук е и старият му приятел Ралф Аргуельо, луд бандит и пистолеро, тук е и брат му Гарет с мозъка си бръснач.

Специално за колегите автори - на 355-а стр. попаднах на такъв прийом за писане, че чукът от него още кънти в главата ми. Прочетете и ще разберете сами.

Надявам се Егмонт да издадат и останалите книги от поредицата за Трес Навар, която в момента наброява седем книги. А третата носи многообещаващото заглавие "Последният крал на Тексас". Книжката ми достави истинско удоволствие - отлични описания, чудесна атмосфера, приятно чувство за хумор и пренасяне на читателя в центъра на събитията. Четенето беше наистина разпускане и релакс след тежката хорър-серия, на която се бях подложил и прелюдия към следващата, която тепърва предстои. Определено си заслужава и препоръчвам, а и цената й никак не е висока.

2 коментара: