неделя, 20 юли 2014 г.

Ледената Цитадела + Пътуващият Цирк



Автор: Колин Уолъмбъри, Ейдриън Уейн и Робърт Блонд
Издател: БГ Книга
Година: 2014
Стр: 160
Цена: 10.99 лв

Нова книга-игра, така дълго очаквана от всички. Това е "Ледената Цитадела" от големия майстор Любо Николов. Като казвам дълго, значи дълго. Предисторията на тази книга, "Ледените Пирати" излезе през 1997-а, а продължението й чак сега, 17 години по-късно. Едва ли някой е очаквал да се случи, сигурно всички вече са били отписали завършека на историята.

Малко за самата история. Легендите разказват, че първите заселници на Лимерийското кралство дошли тук с железен кораб от далечен свят на име Тера. Пътешествието завършило с катастрофа, малцина оцелели и тепърва трябвало да се справят в жестокия, негостоприемен нов свят, където една година траела колкото осем земни. Ала успели, и ето ни тук, в този средновековен фентъзи свят, където постоянно духат ветрове и хората се придвижват с вятърни шейни и каруци.

Малко и за предишната книга "Ледените Пирати". Ти си Хендрик, обикновено фермерско момче, което е взето в кервана на чичо си да научи занаят. Изучаваш една от деветте професии в книгата (за тях после) и попадаш в столицата на кралството Менония. Съгласно древен обичай, кралят обявява състезание, на което може да се яви абсолютно всеки мъж в надпревара за ръката на дъщеря му, принцеса Малорина. Чудесно!

Явяваш се и ти, но в разгара на състезанието се появяват страховитите ледени пирати, които с голям кораб на плъзгачи странстват по замръзналите води на кралството, убиват, плячкосват и отвличат де каквото сварят, в случая принцесата. Хукваш да ги гониш, успяваш да се качиш на гигантската шейна, но те изхвърлят от нея и сега трябва да ги догониш, връщайки Малорина обратно. И вече тук започва "Ледената Цитадела".

Можеш да избираш от 9 професии: крадец, пътуващ артист, странстващ рицар, търговец, механик, просяк, монах-воин, учен и магьосник. Те в различна степен владеят 16-те умения в играта: сила, ръкопашен бой, бой с кинжал, бой с меч, стрелба с лък, езици, отваряне на ключалки, незабележимост, география, красноречие, наблюдателност, хитрост, бяла магия, черна магия, история, корабоплаване. Каква веселба?!

Може да се каже, че Ледената Цитадела ми хареса дори малко повече от Ледените Пирати: може би защото завършваше историята, може би защото бях точно в настроение за нещо такова, а може би защото за разлика от предната страниците не се отлепяха от книжното тяло. Останах доволен и от новата, опростена система за битки. За литературата няма да споменавам - все пак това е Любчо Николов.

Няколко думи и за бонус-играта: Пътуващият Цирк. 81 епизода от Блонд и Уейн за Самир, героят от Асасините на Персия като малко момче. Животът му в пътуващия цирк на баща му, пробуждането на уменията му и появата на учителят, който ще го посвети в бъдещите тайни. Допадна ми контрастът в играта: първо играеш Цитаделата, където всичко е в сняг, студ и лед, специфики на характерите и отношенията между хората в един такъв свят и после изведнъж палещите пясъци на пустинята и нейният особен, ненадминат чар.

Заложете смело на "Ледената Цитадела" и "Пътуващият Цирк". Няма да сбъркате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар