понеделник, 28 юли 2014 г.

Нощта Срещу Ноември



Автор: Валентин Попов
Издател: Гаяна
Година: 2014
Стр: 80
Цена: 7 лв

Независимо дали разполага сюжетите си в тривиалния градски пейзаж на София, сред суровата планинска пустош или на тайнствена планета от далечния космос, Валентин съумява да зареди кратката си проза с ударно количество фантазия, съспенс и драматизъм, приканвайки ни да пристъпим в един свят, където нещата рядко са такива, каквито изглеждат, а зад ъгъла хищно дебне неочакваната развръзка. (Адриан Лазаровски)

Всяка поява на ново име в родното хорър-пространство ме изпълва с любопитство, интерес и (не мога да скрия) задоволство. Поздравете с добре дошъл Валентин Попов! Пред вас е дебютния му сборник с разкази "Нощта срещу ноември", а издател отново е Явор Цанев с "Гаяна". Изчистена корица, изчистени кратки творби, премиера в метъл-кръчма на пъпа на София (Хрубеш-а на Ботев и Пиротска) - все неща, които могат само да радват.

Поели по неравния си житейски път, героите на Валентин Попов странстват из реалността, неусетно прекрачвайки в светове тайнствени и непознати, страховити и зловещи. Авторът умело превежда читателя из сенчестите кривини на съдбите им, за да отвори финалната порта на всеки от разказите си, зад която е стаена изненадата. Сборникът е чудесно четиво, бележещо началото на младия творчески път с магична светлина. (Георги Връбчев)

По няколко думи за всеки от дузината разкази:

1. Бялата посестрима - кратък, ала много красив и експресивен разказ.
2. Художникът и есента - с една дума: готино!
3. Лиан - един от фаворитите ми в сборника. Вече много рядко харесвам неща, в които са намесени села, овчари, змейове, таласъми, самодиви и прочее фентъзи с цървули. Щом това ми хареса толкова много, значи е разказ, който заслужава по-голяма читателска аудитория. Просто удря в земята много съвременни и от близкото минало автори и творби във въпросния жанр.
4. Новата страница на Белла - хубав разказ, който накрая плавно и меко премина в нещо още по-добро.
5. Реката - изумявам се как само в 2-3-4 странички Валентин успява да събере толкова много заряд.
6. Стъклено момиче - красива, класическа история с тъжен, ала очакван край.
7. Свобода за живот - другият ми фаворит в сборника. Научна фантастика, сякаш писана от някой голям майстор.
8. Тебешир - хубав разказ, идеята за която мисля че съм я виждал на снимка в интернет.
9. Зеленякът - какво е той? Трол? Таласъм? Караконджул? Върколак? Не... той е Зеленякът.
10. Нощта срещу 1 ноември - класическа хорър-история за Хелоуин, огън, смърт, призраци и едно малко момиченце.
11. Чаят на г-жа Бърнс - забавен, закачлив разказ. Не очаквах такъв хубав завършек.
12. Кучешка дупка - първият разказ, който съм чел от Валентин в брой на сп. Дракус. Вие също сигурно сте чували какво представляват кучешките дупки. Ако не сте, ще разберете.

Светове на реалност и фантазия, преливащи магично и мрачно един в друг. Определено добър дебют, от автор, който е разнообразен в търсенията си, а това обещава и бъдещи интересни четива. (Явор Цанев)

За да се сдобиете с тази чудесна книга, пишете на Явор или на Валентин. Тиражът е ограничен и са останали само двадесетина бройки, така че побързайте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар