понеделник, 25 август 2014 г.

Герои



Автор: Джо Абъркромби
Издател: Колибри
Година: 2013
Стр: 592
Цена: 20 лв

Джо Абъркромби, както може би знаете е фентъзи автор, най-известен с поредицата си "Първият закон". Досега съм прочел от него първата книга от въпросната поредица - "Гласът на острието", както и "Отмъщението на Монца" - която е история, развиваща се в същия свят, но встрани от основната линия. След прочитането на "Герои" (друга история встрани от поредицата, но с доста общи герои) вече съм твърдо убеден, че трябва да изчета всичко от този автор.

В Севера има известен хълм, наречен Героите - на върха му има гигантски каменни статуи на бележити сурови воини от миналото. Там ще се сблъскат две могъщи армии. Едната е тази на Съюза, в които присъстват куп колоритни персонажи: генерали, страдащи от суета, прекалено придържане към устава и обикновена некадърност, зверския боец Бремър дан Горст, тариката ефрейтор Тъни, красивата Финри, за която интригите са първа природа и дори самият Баяз, Първия Магус!

Другата армия е дори по-колоритна. Северът е предвождан от ужасяващия Дау Черния, човек, затрил повече хора от зимата и чумата; неговата дясна ръка Каул Тръпката, едноок, мълчалив и зловещ; якия, тъповат и агресивен Скейл; Глама Златния, целият обсипан със злато; Кърнден Гушата, застаряващ и накуцващ ветеран, целият в белези, ала един от малкото "прави остриета", сиреч спазващ правилата, доколкото е възможно; Уирън-от-Блай, живата легенда на Севера, висок, слаб и ненормално як, биещ се с огромен, не по-малко легендарен от него меч, който влиза в битка без броня и излиза без драскотина; и още, и още!

Екшън, битки, кръв - какво повече ти трябва в едно фентъзи?

Абъркромби е магьосник с безподобен стил - брутален, честен, откровен, безмилостен и истински. Показва реалното лице на войната - кал, смрад, глад, нож в гърба, кръв, смърт, осакатяване, приятелски огън, интриги... дори майтапи и скатаване :) Супер ми допадна как на ефрейтор Тъни му докараха новобранци: млади, зелени, изплашени и стреснати и когато накрая му доведоха още такива, те с почуда гледаха "старото куче", единствен оцелял от предната партида: мръсен, разгърден, окъсан и т.н. Все едно в казармата, същата работа!

Ако за пръв път ще започвате да четете Абъркромби, препоръчвам ви това да стане с трилогията "Първият Закон". Не че е проблем да хванете и другите му книги във въпросния свят - "Герои" и "Отмъщението на Монца", няма да се спойлнете кой знае колко, но все пак. Ако пък сте чели само "Първият закон", няма причина да не посегнете и към останалите - давайте! Най-добре продължете с Монца и оставете Героите за накрая.

Докато в "Отмъщението на Монца" беше описана деградацията на един герой - Каул Тръпката, тук изненадващо имаме градация, и то на двама такива. Единият е принц Калдер, малкият син на Бетод, старият крал на Севера, другият е фермерчето Бек, син на небезизвестния воин Шама Безсърдечни. Много добре е описано през целия роман как им идва умът в главата и най-вече уроците по смирение, които получават.

Последното, което ще кажа за "Герои" - това са си 20 лв, похарчени на точното място, за които няма да съжалявате. Напротив.

Няма коментари:

Публикуване на коментар