петък, 1 март 2013 г.

Четири Години "Тъмният Ъгъл"

Вече стават четири години как ви засипвам с безкрайна мъдрост относно прочетените от мен книги, подобно едно локално Радио Ереван на книжните блогъри. Този път няма да ви заливам със статистика, свързана с блогчето - вместо това ще се опитам да хвърля един малко по-мащабен поглед наоколо. За тези 4 години се промениха доста неща в страната ни, но аз ще се спра по-специално на книжните, другите са ясни.

КАКВО СЕ ПРОМЕНИ В ПОЛОЖИТЕЛЕН АСПЕКТ?


I. Появиха се немалко нови книжни блогъри, които да споделят мнение за прочетени от тях книги - колкото повече, толкова повече, все пак това на практика е най-реалният начин да прецените една книга дали става или не за вас: натраквате й заглавието в Гугъл и преглеждате няколко мнения от хора, които вече са я прочели и ревюирали. Хора, които нямат претенциите да са критици, а не е и нужно - те са нормални хора, любители като вас, които обясняват на прост, достъпен език какво мислят за книгата. И това, смея да твърдя, е най-добрият начин - по-добре ли е да се мъчите с префърцунени рецензии на полунабедени авторитети, за чиято всяка втора дума ви трябва тълковен речник и които получават пари, за да похвалят дадена творба?

II. Появиха се и страхотни нови книги от току-що изгряващи български автори, което е просто чудесно! Досега по върховете стоеше една клика от шепа мастити родни творци, които бяха узурпирали вся и всьо, но тази тенденция вече започна сериозно да се размива.

III. Появиха се и нови преводни заглавия - чудесни книги от различни световни имена, някои от които не ги бяхме и чували, а и не бе задължително всичките да са англичани и американци. Добрата литература не познава териториални ограничения.

IV. Издателствата промениха политиката си към по-добро във всички аспекти: имаме уникално създадени книги, много добре преведени, отлични грабващи окото корици, качествена хартия, хубави рекламни кампании, вслушват се във феновете и зашуми ли се покрай дадено заглавие, то рано или късно излиза на български. На практика почти няма нещо, което да ти се чете и да го няма преведено на родния ни език. Дори започна яко издаване на любимия ми хорър, за което свалям шапка и се покланям доземи на издателства като Изток-Запад (Заклинателят, Z-та Световна Война, Свърталище на Духове, Вампирът Лестат, предстоящата Shadows Fall на Саймън Грийн), Колибри (Кървави Книги на Клайв Баркър), Ентусиаст (Некрономикон и предстоящата Планините на Безумието от Лъвкрафт) и др. Издатели, които досега не бяха издавали български автори рискуваха да го направят за пръв път и в повечето случаи спечелиха. Един от тези автори станах и аз :-)

V. Нещо, което може да ви усъмни, но аз го забелязах достатъчно пъти, за да смея да го твърдя - започна едно формиране на вкус у читателите, хората все повече знаят какво да купуват и защо.

КАКВО СЕ ПРОМЕНИ В ОТРИЦАТЕЛЕН АСПЕКТ?


I. Книгите стават все по-скъпи. Това е положението. Стана нормално една книга от 200-250 стр да струва 12-13 лв, а такава от 300-400 - 14-16. Има и груби изключения, особено в книгите от български автори, за които ще нахокам някои родни издатели. Извинявайте, ама не е реално за книга от 200 странички да ми искате 17-20 лв, а за такава, която няма и сто - десетак. За тези книги нито сте плащали права, нито за превод: солидни разходни пера от реализацията на книгата са ви спестени, не е реално да са по-скъпи от преводните. А може би някой тук ще ми опонира, че книгите в случая са скъпи, защото писателят вътре пише така уникално, че е по-добър и от западните? Хайде по-сериозно.

II. Пазарът се свива все повече и повече. Мислех, че няма накъде, че вече сме стигнали дъното, ама таман го стигнем и хоп - някой ни почуква отдолу. Тиражите са просто минимални, а продажбите - трагични, всеки следващ Панаир на Книгата ми се струва все по-малък и по-непосещаван. Някой ще се запита: коя е причината? Веднага отговарям: ВСИЧКИ ПРИЧИНИ! Едната не изключва другите. Стопяваме се като нация и сме все по-малко на брой като потенциални читатели, хората изпростяват и четат по-малко, голяма част от умните (разбирай четящи) избягаха в странство, хората са бедни и нямат пари да си купуват книги, компютърът отдавна е изместил книгата като предпочитан начин на забавление, в забързаното и напрегнато ежедневие много хора просто нямат време да четат, все повече читатели предпочитат да четат на английски в оригинал... И не на последно място, разбира се:

III. Пиратството. Хич не ми се мусете. За книга от 1000 бройки тираж, от който я се продаде половината, я не пиратството просто може да е пагубно. Оттам - съкращения в репертоарния план, спиране на дадена поредица, че и понякога фалит. И не ми излизайте с класическия пример за Коелю, дето поощрявал преди години пиратството на негови книги в Русия и оттам продал на руския пазар над 100 млн. копия от книгите си. Когато бразилският любимец на манекенките го е правил екраните на мониторите бяха такива, че постоиш ли малко повече пред тях и очите ти почват да парят и сълзят - ако ти е харесала книгата, отиваш и я купуваш от книжарницата, за да разбереш края на историята. Сега мониторите са много по-качествени и спокойно може да си караш пред тях цял ден, а и да не забравяме, че имаме и електронни четци, които тогава липсваха. Наскоро видях Амазон да продават нов Киндъл за смешната сума от 69 долара. Купуваш си го за сто кинта на практика и хоп, цялата Читанка е на твое разположение, че и книгите по торентите и какво ли не. "Ама не си прав, аз си купих четеца, за да пощадя дърветата!" Да, а през 94-а покойната 26-годишна плеймейтка Ана Никол Смит сключи брак с 89-годишния петролен милиардер Хауърд Маршал по любов, както тиражираха американските медии. Повярвах ти, ама от раз.

IV. Като цяло народа все още купува много книжни боклуци, които и за тоалетна хартия не стават. Помии, които просто изместват добрите книги и това е. Няма да споменавам заглавия, поредици и автори - тях вие много добре ги знаете ;-)

V. Все повече родни писатели спират да пишат. И то добри. Погребват се творчески мечти поради различни причини: някои вече просто са победени от мързела безвъзвратно, други се ожениха и имат деца, така че решиха да зарежат писането за сметка на семейството (сякаш писателите са задължително всичките ергени и стари моми), трети вдигнаха ръце от интернет плювачите, четвърти бяха яко изпалени от издатели-тарикати, пети се мушичат и чакат да дойдат по-добри времена, шести просто се отказаха, понеже не виждат перспектива, седми не желаят да опитат със самиздат поради страх, срам, липса на пари и/или желание и пр. Най-много да плякнат нещо в нета по сайтове, форуми и блогове, забравяйки основния постулат на писателя Рома Воронежский: "Разликата между публикуването на хартия и публикуването в интернет е, че в първия случай един пише, а всички останали четат, докато във втория всички пишат, а не чете никой".

Така ги виждам аз нещата. И накрая след всичките тия работи мисля да пусна една класацийка. Ето го и Топ 20 на най-четените статии за книги в блога ми от самото му създаване, та чак досега:

20. Сп. Дракус, 1 и 2 брой - изненада! На 20-а позиция е ревю не на книга, а на първите два броя на списание! При това списание, което излиза от по-малко от година. Хвърлете един поглед на русенското списание "Дракус", на чиито страници ще откриете чудесни разкази в стил фантастика, фентъзи, хорър и др, писани предимно от българи.

19. Репликация: Златен Кан 2010 - на 19-о място са разказите от втория международен конкурс за фантастика и фентъзи "Златен Кан", където родни творци мерят пера с писатели от Русия, Куба, Белгия, Литва, Франция, Испания, Израел, Италия, Азербайджан, Уругвай, Аржентина, Казахстан, Афганистан и Перу.

18. Хоро от Гарвани - следва подробна информация за първия ми сборник разкази :-) Тиража на хартия вече е изчерпан, който проявява любопитство обаче може да прочете разказите онлайн напълно безплатно ето тук.

17. Каменното Яйце - класиката на Петър Бобев, в която едни учени хорица откриват вкаменени яйца от динозавър, успяват да извлекат ДНК и да клонират няколко тиранозавъра от тях. Случайно да ви напомня един филм по романа на Майкъл Крайтън, озаглавен Джурасик Парк? С тънката разлика, че на български Каменното Яйце излиза година преди книгата на Крайтън в Щатите.

16. Зъл Мрак, Угаснали Звезди - eдин сравнително нов сборник на Стивън Кинг, съдържащ четири новели. Брутално препоръчвам!

15. Гробищен Танц - стар, но златен сборник с ужаси на 15-а позиция.

14. Котаракът и Черния Нарцис - един от флагманите на новата вълна книги-игри! Прочетете, няма да съжалявате. Авторът Александър Торофиев се е справил чудесно в тази приключенско-фентъзи история за обигран крадец и новата му мисия.

13. Човекът, Който Обичаше Стивън Кинг - я, пак аз! Този път доста по-нагоре в класацията. Вторият ми сборник разкази, от който по-голямата част от тиража вече е разграбена. Побързайте, че скоро съвсем няма да има ;-)

12. Петимата Велики Воини - роман от световноизвестния австралийски майстор на трилъра Матю Райли. Ако трябва да бъда честен, Райли обаче е писал и много по-добри книги.

11. Завладей Българите - първият самостоятелен хумористичен роман на писателя, преводача и рокжурналиста Адриан Лазаровски, мой личен приятел. Напълно изчерпана, единствен шанс да я прочетете е да си я закупите в електронен формат.

10. Интервю с Вампир - вампирската класика на Ан Райс, филмирана с холивудски имена като Том Круз, Брад Пит, Антонио Бандерас, Крисчън Слейтър и Кирстен Дънст, превърнала се в еталон. Уникален роман, завладяващ филм, задължителни за всеки ценител на вампирите, почитател на диаболичното или просто обикновен зрител. Десето място.

9. Страшни Разкази - стар, забравен, прашен сборник с пожълтели листа, закупен на безценица от недружелюбен кашонен търговец в студен априлски дъждовен ден... Четиринадесет разказа, от които само два от известни имена. Истинско съкровище, напълно заслужена 9-а позиция.

8. Покани Ме Да Вляза - предизвикалият световен фурор хорър-роман на шантавия швед Йон Айвиде Линдквист е на осмо място. Едно малко, самотно момче без приятели се сприятелява със съседското момиченце, което не е точно това, което изглежда... При това не само в един вариант за тълкуване.

7. Мечове в Леда - на седмо място е сборника, чиито горди съставители сме аз и моя приятел Александър Драганов, председател на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър. Седем разказа от шест български автора в стил зимно фентъзи, които със сигурност ще ви харесат, стига да успеете да откриете бройка от сборника :-)

6. Възкръсването на Крали Марко - триумфалното завръщане на Николай Светлев, автор на любимия ми роман, писан някога от българин изобщо - "Всичкият Блясък на Злото". В новия, "Възкръсването на Крали Марко" има по малко от всички книги, които е писал авторът досега - и ужаса от романа, който ви споменах, и приказност от "Приказка за Непобедимото Добро", и философия от "Аз, Грешният Иван", дори и поезия като от стихосбирките "Зодия Скорпион" и "Демонът на свободата". Е, липсва нещо от книгите му "Финтовете в риболова" и "Платиката", но и по-добре. Прочетете!

5. Завладей Българките - продължението на Завладей Българите влиза в челния Топ 5 по посещаемост в блога и има защо! Авторът просто е успял да надмине себе си в случая. Книгата е в умопомрачителния за българския пазар тираж от 2000 бройки, повече от половината е продаден, може да се закупи от една камара книжарници, молове, бензиностанции, търговски вериги, магазини и др. Така се прави разпространение.

4. Z-та Световна Война - жестока, уникална, единствена по рода си! Z-та световна война! Зомбикалипсисът е близо! Очаквайте скоро филмовият й вариант: блокбастър с участието на Брад Пит в главната роля. ЗА-ДЪЛ-ЖИ-ТЕЛ-НА!!!

3. Асасините на Персия - в челната тройка влизат тараните на книгите-игри от едно време Ейдриън Уейн и Робърт Блонд, популярни още и като Александър Султанов и Богдан Русев. Лично аз много харесах историята във фентъзи-сетинг, разположен в древна Персия. Екшън, битки, драма, любов, приятелство - това е само в първата книга "Спящият Убиец" от планираната хексалогия "Асасините на Персия". Прочетете, играйте, превъртете!

2. Алексис Зорбас - второто място е за книгата, която влезе в личния ми топ 3 за най-любими книги на всички времена и ревюто, което си харесвам най-много. Какво да говоря повече - цъкнете на линка, там съм казал достатъчно.

1. До Ада и Назад - перлата в короната, абсолютния титан, седнал на непревземаем трон! Корица и илюстрации Петър Станимиров, предговор Петър Кърджилов! Най-посещаваната и четена статия в блога изобщо е за вече добиващата култов статус антология на българския хорър "До Ада и Назад", приютила между кориците си на 436 страници общо 31 страшни разказа от 23 млади български писателя. Горд съм, че заедно с Адриан Лазаровски и Благой Иванов съм сред съставителите на всичките 1100 бройки от тиража й. Внимание - почти не се продава по книжарници, в големите вериги абсурд, ако искате бройка, най-добре питайте някой от авторите в сборника или лично мен.

Ами, това е. Очаквайте в най-скоро време ревюта на книги от моя страна - повечето хорър, повечето нови!

9 коментара:

  1. Честит празник на теб и блога.
    Благодаря за удоволствието да те чета.
    С тихи, полу-прошепнати извинения за това, че не се разписвам често.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, поздрави и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. При нас има останали няколко бройки от „Хорото“. (А при теб май има някакви книги на ЧоБи – трябва да проверя в таблиците.) Ако ги искаш – пиши на ЧоБи пощата, да се уговорим как да те стигнат.

    Не съм съгласен с анализите ти на минуси II и III, но понеже и двамата не разполагаме с реална статистика, по-добре да не казвам нищо. :)

    П.П. Хехе, имаме и три хартиени бройки от „Завладей българите“... :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. драснах ти мейл, но на твоята лична поща, в г-майл...

      Изтриване
  4. Честита годишнина и много успехи :)

    ОтговорИзтриване
  5. мерси, Филипе! И на теб много успехи!

    ОтговорИзтриване
  6. Честито и от мен, макар и със закъснение!
    Блогът ти ме накара да прочета три книги, което си е чутовен подвиг за мен, затова ти поблагодаря и ти пожелавам още дълги години качествени ревюта. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Честито Бранко! Ще извиняваш, че много рядко посещавам и чета писанията ти... Знаеш зает човек съм (да бе да пълен мързеливец! Бел. на алтерегото).

    ОтговорИзтриване