неделя, 9 май 2010 г.

Пиратски Ширини



Автор: Майкъл Крайтън
Издател: Бард
Формат: 130 Х 200
Година: 2010
Стр: 320
Цена: 11.99 лв

След прочитането на „Пиратски ширини” съм убеден, че Майкъл Крайтън е най-разнообразният писател, който някога съм чел. Автор на бестселъри в областта на фантастиката („Щамът Андромеда”, „Сфера”), технотрилъри („Ген”, „Жертвата”), екшъни като „Изгряващо слънце” и „Конго”, всеизвестния „Джурасик Парк”. Крайтън е автор дори на един от най-успешните телевизионни сериали – „Спешно отделение”.

И въпреки това останах изненадан, че последната книга, която американският писател написва, преди да се спомине, е история за пирати.

Не, не ви поднасям. „Пиратски ширини” е приключенски роман за смели морски вълци, а асоциациите с книгите на Емилио Салгари и филмовата поредица „Карибски пирати”, които всеки би направил веднага, не са случайни.

Сюжетът на пръв поглед не е нещо неизвестно и ново, което да не сме чували. През 1665 година Ямайка е самотна британска колония насред испанските владения в Карибския басейн. Столицата й Порт Роял е едно от двете легендарни пиратски средища – град на бандити, моряци и проститутки, изпъстрен с кръчми и бардаци.

Подпомогнат от обстоятелствата, един смел капитан се решава на безумно дързък ход, за да стане баснословно богат, атакувайки испанците. В своето рисково начинание той не е сам, предвожда екипаж от колоритни бойци с различни умения, а за да успее в експедицията, си има на своя страна таен съюзник в лицето на самия ямайски губернатор.

От книгата си личи, че Крайтън е правил много исторически проучвания, за да придаде максимална достоверност на романа. Героите са живи, пълнокръвни образи, описанията директно пренасят читателя ту в мръсните задимени кръчми на брега, ту на скърцащата палуба в открито море. Битките нямат край, смелите пирати биват изправени дори срещу легендарни чудовища и народи, а неочакваната развръзка придава допълнителна литературна стойност на книгата.

Ако ви се чете книга, която да ви върне назад във времето, когато сте се захласвали по юношеските истории за морето и ви се иска да вкусите от екзотиката на далечните страни, ако обичате да четете истории за пирати, морски битки и свирепи урагани… „Пиратски ширини” е само за вас.

Линк към статията в Словесата

Няма коментари:

Публикуване на коментар