неделя, 24 юли 2011 г.

Жътварят



Автор: Тери Пратчет
Издател: Вузев
Формат: 105 Х 175
Година: 2002
Стр: 360
Цена: 6 лв

На практика, Пратчет всъщност няма слаби книги, така го разбирам аз. Има книги, които са добри ("Ерик", "Последният Континент"), които са много добри ("Морт", "Посестрими в Занаята", "Цветът на Магията") и които са уникални ("Дядо Прас", "Глинени Крака"). Е, някои биха ги наредили различно, но за мен стоят така. Лично "Жътварят" я слагам някъде между първите и вторите.

Смърт (любимият ми персонаж от Света на Диска) го няма - смятат го за... изчезнал. А това стартира чуден хаос, след като няма кой да прибира душите на умрелите. Балансът е нарушен и Света на Диска гъмжи от призраци и полтъргайсти. Активистът за правата на мъртвите Рег Шу изведнъж има повече работа, отколкото някога е мечтал, а 130-годишният магьосник Уиндъл Пунс се събужда в ковчега си, за да установа, че се е завърнал към живота в облика на зомби.

И ето - на Уиндъл и не особено плашещата групичка немъртви (един-два върколака, още толкова вампира, срамежлив караконджол, нямо банши) се пада задачата да опазят света на живите. Естествено, в случая им помагат и сбирщина от най-кадърните магьосници от Невидимия Университет - Архиканцлера, Декана, Ковчежника, Лекторът по Съвременни Руни, Библиотекарят и купона е пълен.

А през това време, в малка ферма много далеч от града един висок, кокалест непознат изведнъж се оказва много сръчен с косата в ръцете. Има реколта за прибиране, както и едно много странно и опасно единоборство за спечелване. Някой е скроил шапката на Смърт... ала той ВИНАГИ има последната дума.

Какво да ви кажа, дами и господа - това е Пратчет и няма нужда от реклама. Които са го чели и по-особено тази книга, знаят за какво става въпрос, а останалите... просто трябва да я прочетат.

Приятно прекарване със сър Тери, дами и господа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар