събота, 6 август 2011 г.

Асасините на Персия



Автор: Ейдриън Уейн & Робърт Блонд
Издател: ИК "Книги-Игри"
Формат: 145 Х 210
Година: 2011
Стр: 160
Цена: 10,95 лв

Е, момчета и момичета! С немалка радост искам да представя на вашето внимание втората книга-игра, която ревюирам в блога си - първата беше "Котаракът и Черния Нарцис". Книгата, естествено, е съвсем нова - ако почна да ревюирам старите и известни на всички ни, трябва да си отворя нов блог само за тях :-)

"Асасините на Персия" е дългоочаквано заглавие за любителите на жанра и част от т.нар. "Нова Вълна" на книгите-игри. Какво представлява Новата Вълна ли? Ами, най-общо казано, няколко момчета (сред които и аз), измъчвани от непреодолима носталгия към специфичния жанр се събраха, запознаха и решиха да опитат невъзможното - да възродят жанра. Впоследствие набраха още любители като тях в ядрото си, издириха почти всички автори и издатели на въпросните книги-игри и създадоха сайта Книги-Игри.Нет, в чийто форум има регистрирани вече над 400 потребителя и има всекидневно същия брой посещения. За повече информация по темата, за комуникация с авторите на книги-игри, ако искате да се снабдите със стари заглавия от жанра (или да се отървете от излишните такива) - моля, заповядайте във форума на въпросния сайт.

Но да не разводнявам излишно. "Асасините" всъщност е заглавието на поредица от готови за отпечатване шест книги, първата от която носи наименованието "Спящият Убиец" и тъкмо за него ще ви говоря сега. Жанрът, както личи от корицата, е лека иновация - не точно книга-игра, а т.нар. интерактивен роман. Всъщност, това е на практика е също книга-игра, чиято история е линейна, т.е. няма разклонения в сюжета или ако изобщо има, то те са минимални и без особено значение. Също така е наблегнато повече на литературната част, отколкото на игровия елемент.

Историята, която ни е поднесена разказва за приключенията на младия боец Самир - индиец по произход и един от най-доверените хора на принца, бъдещия султан в Исфахан, столицата на селджукския султанат през средните векове. Внезапно той се сблъсква с младата и красива Ракса - момиче, загубило паметта си и помежду им пламва искрата... Но какъв ще е ефектът от тази искра? Стоплящият огън на любовта или пожарът, който ще ги отнесе? Двамата ще бъдат преследвани безмилостно от всички и как ще се развие историята, определяш ти, читателю!

Плюсове:

+ Прекрасна корица, рожба на доайен в жанра - художникът Евгений Йорданов. Отлично оформление, което пък е дело на динозавъра Джордж М. Джордж, създал близо 40 книги-игри. Частично нанесен лак на ключови места, орнаменти и прочее - просто по тази линия няма какво да се спори.
+ Приветствам идеята в долната част на всяка страница да има отпечатани зарчета, изобразяващи произволни точки. Така отпада нуждата да мъкнете такива работи, пък и да тракате с тях.
+ Воинът ви може да избира между дузина умения, които ще му помагат по различен начин по време на приключението.
+ Воинът ви може да избира между дузина мечове - всичките нарисувани, екзотични и красиви източни остриета, всяко от които ще променя показателите на героя в зависимост от характеристиките си.
+ Хареса ми и системата за водене на битките и различните похвати, които можеш да прилагаш в атака и защита в зависимост дали си избрал героят ти да бъде як звяр, мачкащ всичко по пътя си или бърз и ловък като котка, повалящ враговете преди да го усетят. На пръв поглед някой би помислил, че системата е сложна, но всъщност не е и прави воденето на схватките наистина интересно. Пък и в крайна сметка, ако не ви се занимава с битки винаги можете да приемете, че сте победили противника и да продължите напред, нали така?
+ Дневникът според мен е точно колкото трябва да бъде - нито прекалено кратък и опростен, нито прекалено дълъг и сложен. Фактът, че играта ви накрая може да се оцени каква е била също спомага.
+ Считам, че книгата е отлично издържана от литературна гледна точка. Носи в себе си чудесната атмосфера на Персия, красотата и романтиката на Изтока. И въпреки подмятанията, заяжданията и съмненията, че Богдан Русев изобщо не е участвал в написаното - повярвайте ми, чел съм книги-игри и на Уейн, и на Блонд, и на двамата в комбина и смея да твърдя, че "Спящият Убиец", книга първа от "Асасините на Персия" е писана и от двамата автори заедно. Комбинацията от добра литература и специфична система за водене на битките мисля, че е достатъчен залог за това.
+ Така дълбоко потънах в историята, че не усетих кога свърши и много, много ми се прииска и следващата книга от серията да е наблизо, ала кога ще стане това...

Минуси:

- Донякъде съм склонен да приема, че приключението всъщност бива разказвано през цялото време от поета Омар Хаям на тайнствен непознат. Поета, разбира се, през цялото време е прегърнал две мацки на дивана и пие промишлени количества вино. Не мога да приема обаче факта, че докато трае разказа на места има момента, където просто скачаш от епизод на епизод и само четеш, без да правиш нищо - или т.нар. "салам" от епизоди. Нямаше ли да е по-добре всичкото това да е събрано в един-единствен епизод, пък бил той и дълъг няколко страници?
- За всички любители на исторически достоверните данни - книгата все пак е фентъзи и като цяло ориентирана към по-млада аудитория и въпреки присъствието и споменаването на реални исторически личности като Омар Хаям, Хасан ибн Сабах - Старецът от Планината и т.н. не трябва да се съди прекалено строго от тази гледна точка.
- Вътрешните илюстрации не ми допаднаха особено - правени са за комикса "Танц с вятъра", който Уейн издава преди години и е нещо като демо на тази книга. Просто комиксови илюстрации в книга-игра не ми харесаха.
- Няма смисъл, нито пък реално изражение главният герой да има правото да мъкне ТРИ меча със себе си. Един е достатъчен. Е, разбира се, може да имате един, два или три меча, но да ги влачиш постоянно със себе си, това не е японска анимация, все пак.
- Любителите на битки няма да останат много очаровани - на практика има едва няколко схватки.
- Да не звуча скъпернически, ама ВЪПРЕКИ всичко коричната цена можеше преспокойно да е с левче надолу.

Въпреки недостатъците смело мога да твърдя, че "Асасините на Персия" ми харесаха МНОГО и очаквам с нетърпение следващата част. Плановете на автора и издател Ейдриън Уейн са до края на годината да пусне още два романа от поредицата, но и един да успее, пак ще съм доволен. С други думи, ако си падате по книгите-игри, приключенията, задъханото повествование и сюжети като "Принцът на Персия" и "Assassins Creed", то тази книга е само за вас.

П.С. Ако сте от София, най-сигурният начин да се сдобиете с бройка, при това с левче отстъпка ако не се лъжа - мястото е малката книжарничка за ролеви и бордови игри "Magic" на ул. Ген. Паренсов № 35, до Попа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар