събота, 28 януари 2012 г.

Плашилото и Армията на Крадците



Автор: Матю Райли
Издател: Бард
Формат: 130 Х 200
Година: 2010
Стр: 416
Цена: 12.00 лв

Приветствайте завръщането! Австралийският майстор на екшъна и трилъра Матю Райли отново е на сцената с новия си роман, който ще ви отнесе главите. Изключително се радвам, че след трите книги за австралийския суперкомандос Джак Уест, които бяха доста слаби на фона на предишните му романи, сега Райли отново се завръща към любимия на всички ни американски морски пехотинец - Шейн Скофийлд, Плашилото.

Историята отново е доста позната, но както винаги Матю е вкарал и доста нови елементи. Сякаш от нищото с магическа пръчка се появява тайнствена терористична организация от силно милитаристичен тип, зовяща себе си Армията на Крадците. С добре премерени удари по целия свят тя се въоръжава до зъби с всякакви оръжия и много пари и накрая овладява руски/съветски остров в Северния Ледовит Океан, известен като остров Змей (Дракон).

Какво му е специалното на острова ли? Ами, през Студената Война Съюзът там е експериментирал с всякакви нови оръжия, докато накрая построил чудовищно съоръжение, с което спокойно може да види сметката на цялата планета. Разпадането на СССР превръща целия комплекс в една полузабравена реликва, чието време да се задейства е дошло.

И кой мислите може да спре унищожението? Точно така, случайно намиращият се недалеч от острова капитан Скофийлд с екипа си - шепа хора, половината военни, половината учени. Екшънът не спира, няма край, помощта идва от съвсем неочаквани места, положението се оцапва без възможност за почистване, шеметни обрати на всяка страница, абе лудница с една дума.

Тук Райли буквално си позволи да стигне до края, писателската наглост е най-очарователната наглост на света :-) Когато накрая се разбра кой стои всъщност зад тази загадъчна Армия беше голям, голям шамар, наистина. Затова и краят на романа беше така неочакван.

Накрая имам само два въпроса - защо, по дяволите, хартията на която е отпечатан този роман е буквално тоалетна (баси, Мечове в Леда е на вестникарска хартия, която е по-добра от това!) и кога най-накрая ще видя роман на Райли филмиран?

Останах доволен, хареса ми - прочетете, разкажете, споделете.

2 коментара:

  1. Много добър екщън! Райли ни е любим смеен автор и посрещнахме завръщането на Шейн Скофийлд и неговия екип с голяма радост. Е, както винаги има свръхизмислени изпълнения, но те само придават повече колорит на разказа :-)

    ОтговорИзтриване