понеделник, 16 април 2012 г.

Z-та Световна ВойнаАвтор: Макс Брукс
Издател: Изток-Запад
Формат: 140 Х 210
Година: 2012
Стр: 424
Цена: 19 лв

Заключете вратите и залостете прозорците, скрийте семейството си и барикадирайте къщата, хванете пушката и мълвете молитви. Защото войната вече е започнала, а човечеството е изправено срещу най-ужасния си враг досега.

Враг, който не се уморява, не преговаря, не сключва примирия, не спира да настъпва, не знае що е страх, който попълва редиците си от теб и е имунен на купища оръжия за масово поразяване. Враг, който кара всички военни стратези да скубят коси от безсилие и хвърля в тих ужас и недоумение всички как изобщо е възможно да съществува.

ЗОМБИТАТА...

Не мога да намеря достатъчно дума да нахваля тази книга, която без съмнение е едно от литературните събития на годината. Написана от Макс Брукс - синът на големия Мел Брукс, тя е построена по изключително оригинален начин: отчасти роман, отчасти журналистически репортажи и интервюта от едно бъдеще, в което мъртвите стават и тръгват срещу живите. Авторът е изключително начетен и ерудиран, притежава уникална обща култура и приковава вниманието ти върху своите герои, правейки те съпричастен със съдбата им. Да, героите - всъщност, на практика в книгата няма главен герой, всички са герои сами по себе, без значение какъв им е пола, религията, етноса, възрастта, цвета на кожата и т.н. Оригиналността на повествованието, съчетана с нетрадиционния подход на автора и определено наличието му на талант са залог за книга, която трябва да краси библиотеките далеч не само на хорър-феновете.

Какво ми хареса в книгата:

+ Всичко. Реализирана е абсолютно добре отвсякъде, моите аплодисменти за издателство "Изток-Запад". На първо място оформлението и качествената хартия;
+ Страхотната корица и ужасяващите илюстрации вътре на Петър Станимиров - човекът, илюстрирал списание "Дъга", книги-игри, романи на Стивън Кинг и Дийн Кунц, компютърни игри и какво ли още не. Още първата илюстрация (не, няма да ви кажа коя е!) си пасна толкова с повествованието, че за малко от шубе да хвърля книгата на пода;
+ Изпипаният до молекула превод на Адриан Лазаровски, който прави четенето повече от удоволствие - аз лично научих много от бележките му под линия, от които личи, че преводачът е и експерт по оръжията. Да, тези подробности не се научават просто ей така, докато се ровиш в гугъл и уикипедия;
+ Чудесно разгърнатата реклама на книгата - определено и това е важно, не може да отречете. Аз лично бях подготвен за първоначалната обявена цена от 20 лв и не мога да си кривя душата, че бях приятно изненадан, когато разбрах, че в последния момент е смъкната с левче надолу.
+ Филмът по книгата с Брад Пит, който очакваме всички, макар че ще се появи чак след година.

Все още обаче не съм споменал трите най-ценни предимства на тази книга:
1. Правдивата картина "какво би станало, ако". Не, сериозно - представете си, ей го на, появяват се зомбитата, как ще реагираме? Откъде идват, как се е получило това, защо се е стигнало дотук, това зараза ли е, таен експеримент ли е, какво е? Как се разпространи така бързо по целия свят? Нищо не е пропуснато - и алчните за пари гадове, които се делят на дребни риби (каналджии, прекарващи хора зад граница в незаразени зони) и едри кучи синове (направили милиарди, продавайки фалшиви лекарства срещу зомбясване), глупаците, които си затварят очите и заравят глава в пясъка, надявайки се че бурята ще ги подмине и ще утихне, правителствените гадове, които се мъчат да потулят случаите, лобистите, мъчещи да се наложат, идиотите, които са се озовали на върха и се чудят какво да правят с огромните отговорности, които са понесли...
2. Човешките съдби, разкрити така правдиво и жестоко. Наистина, едно такова брутално време би родило истински герои. И тези герои се раждат едновременно по целия свят - индийският генерал, който се жертва, за да спаси народа си; слепият японски градинар, който повежда страната си; ветеранът в Украйна, сражавал е до последно; американският режисьор, който с документалните си филми повдига духа на цялата нация; жената-пилот, която скача принудително с парашут във вряща от зомбита зона и единственият й път назад е една жена, която я подкрепя всячески по радиостанцията; и още, и още, и още!
3. Шамарите, които авторът на моменти ти удря, за да е сигурен, че схващаш картинката както трябва. Ето го и този, който лично за мен беше най-бруталният - "Страхът е най-ценната стока във Вселената. Включи телевизора си - какво виждаш? Хора, които продават стоките си ли? Не, хората продават своя страх от това, че може да им се наложи да живеят без стоките си. Страхът да остарееш, страхът да останеш сам, страхът от бедността, страхът от провала. Страхът е нашата най-съществена, фундаментална емоция. Страхът е първичен. СТРАХЪТ ПРОДАВА." И още как.

За финал - прочетете "Z-тата световна война", няма да съжалявате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар