понеделник, 2 юли 2012 г.

Сбогом, Агата Кристи



Автор: Андрея Илиев
Издател: Аргус
Формат: 130 Х 200
Година: 2012
Стр: 224
Цена: 10 лв

Я - "Аргус" още издават! Приятна новина, вече бях започнал да мисля, че и то е поредното българско издателство, на което е турен кръстът. Е, не е фантастичната серия, а криминалната, но не е проблем. Все пак, авторът е Андрея Илиев, а той отдавна е доказал, че може да пише отлично във всеки жанр.

Нека ви представя новата книга на Андреята - криминалният исторически роман "Сбогом, Агата Кристи". Останах очарован от романа - идеята, която писателят подхвана в "Четвъртият идва винаги пръв" и продължи в "Атентатът в църквата Света Неделя" намери уникалния си завършек тук, в тази книга. Но за какво иде реч?

През декември 1926-а г. Агата Кристи излиза от дома си и не се връща. Полицията и хиляди доброволци я издирват из цялата страна. Когато след 11 дни я откриват в хотел в Северна Англия тя твърди, че не помни нищо. До края на живота си при всяка уговорка за интервю писателката, чиито романи досега са издадени в общ тираж над 2 млрд бройки постаня предварително условие да не й задават въпроси, свързани с тези 11 дни.

В тази книга Андреята не просто е поредният, търсещ отговор на тази загадка и излагащ своето становище по въпроса, давайки поредната хипотеза какво се е случило с Агата през декември 26-а. Нееее, той се е прицелил много по-високо, вплитайки в сюжета приключение, свързано със знаково събитие в историята на България - атентата в църквата "Света Неделя". По какъв начин?

Главният герой - офицер от запаса Беронов е извикан лично от цар Борис III с уж проста задача - да замине за Англия и връщайки се в България да върне важна за царското величие вещ, която крие огромна, огромна заплаха. В същото време в съветското посолство в Лондон комунистите подготвят удар от друг тип, когато интересите на всички изведнъж се преплитат като бесни котки в чувал, биещи се на живот и смърт. И точно в този качамак се озовава Агата Кристи по неведомо стечение на обстоятелствата.

Изказвам своите почитания към г-н Илиев за:

- огромния труд който е хвърлил, преглеждайки планини от документи, за част от които съм сигурен, че не всеки може да си осигури свободно достъп;
- за изобилието от интересни исторически факти и умелото им вплитане в историята;
- за интересно написаният роман, който те грабва и се чете настървено, без да се пуска;
- за динамичния сюжет;
- за уникално реалистичната версия какво се е случило през тази година с описаните хора. Аз лично съм убеден на 100%, че е станало точно така, както го описва Андреята - толкова е реалистично и истинско, че просто няма как да не повярваш!

Завършвам ревюто с непоклатимото убеждение, че имаме страхотни писатели, които не отстъпват на чужди такива, че десетина лева са смешно ниска цена за такава книга и че този роман с гордост би красял библиотеката не просто на всеки почитател на кримито и историческите книги, а и тази на всеки читател, който обича добрата литература.

Защото, както казва Емануел Икономов на задната корица на книгата:

"Оригинална идея, сериозно подготовка и блестящо изпълнение - несъмнено това е почеркът на Андрея".

Няма коментари:

Публикуване на коментар