понеделник, 20 август 2012 г.

МеждуСвят



Автор: Нийл Геймън и Майкъл Рийвс
Издател: ProBook
Формат: 145 Х 210
Година: 2012
Стр: 240
Цена: 12.99 лв

Щом разбрах, че е излязла нова книга на Нийл Геймън, първото нещо което направих бе да отида в книжарницата и да си я купя на мига. Е, моите почитания към Майкъл Рийвс, но честно казано хич не ми пука че присъства като съавтор - нито съм го чувал, нито нищо. Вярно, че е писал сценариите по куп сериали, немалко от тях детски и анимирани, но какво от това? Важното в случая бе човекът, от който последните две години прочетох наистина уникални заглавия и бързо-бързо се издигна в личната ми класация за любими автори до челни позиции.

"МеждуСвят" е, меко казано, страхотна книга. Е, сравнена с останалото творчество на Геймън не е така обемна и мащабно разгърната като "Американски Богове", нито чак толкова цветна и пълнокръвна като "Никога, Никъде, Никой" или пък притежаваща такъв мощен заряд подобно на "Книга за Гробището". Сравнена обаче с други нови заглавия, които напоследък ни заливат от книжарниците подобно съдържанието на разбит лайновоз си е направо трепач отвсякъде.

Я малко от задната корица:

"Джоуи Харкър не е герой. Всъщност винаги е бил леко странен тип, който никога не се ориентира къде е и е способен да се изгуби дори в собствената си къща. И това не би било странна, ако Джоуи не беше БРОДЕЩ. Той е единственият човек на Земята, притежаващ дарбата да броди между различните измерение. Но Джоуи разбира това по трудния начин, когато вместо на мечтаната среща с момичето си се озовава в центъра на битка между две империи."

Обяснявам с прости думи.

Съществуват много светове, алтернативни на нашия, които съществуват едновременно в паралелни реалност. На всеки свят има по един-единствен Бродещ, който притежава способността да пътува между измеренията. Главният герой на нашия свят се казва Джоуи Харкър и е нормален човек, от съседния ще се казва примерно Джозеф Харк и ще е огромен як звяр, от друг ще е Джоуина Харкинсън и ще е получовек-полувълк, от трети ще е Дж. Х. и ще е киборг, и т.н., и т.н. Всички тия деца, чиито имена започват с J и H се озовават в МеждуСвят и са фракция, която поддържа баланса във Вселената.

Баланс ли казах?

Да. Във Вселената съществуват две огромни Империи, които постоянно са в единоборство. Едните са технологични, а другите - магически. Лазери и платки срещу дракони и отвари. Фантастика срещу фентъзи. Баси якото. В случая едната империя е дръпнала яко напред и има план да завладее цялата Вселена, а нашите бродещи партизани от МеждуСвят трябва да я спрат.

Да не пропусна факта, че и двете империи мразят Бродещите и до костния мозък и щом им попадне такъв го използват по специфичен гнусен начин, за да осъществят мерзките си цели. По-точно Бродещите са използвани за... гориво. Техните способности са двигател и за технократите, и за магьосниците.

Но да не задълбавам и разкривам повече. Прочетете и ще се убедите, че е повече от страхотно.

И още нещо.

НИЙЛ ГЕЙМЪН, КУЧИ СИНЕ, МАМКА ТИ, ПРЕБОРИ ПРОКЛЕТИЯ СИ МЪРЗЕЛ И НАПИШИ ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ТОВА!!!

3 коментара:

  1. На Геймън последно четох "Никога, Никъде, Никой" и бях, меко казано, очарован. "Американски Богове" не съм я почвал, защото подочувам много смесени отзиви, но ревюто ти ме надъха да си взема тази - темите за паралелни светове и алтернативни реалности винаги са ме радвали. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Пробвай и "Боговете" - странна и противоречива книга за някои, но мисля, че ще ти хареса. А тя хареса ли ти - ще ти хареса и нещото като продължение на нея - "Момчетата на Ананси". Геймън е звяр.

    ОтговорИзтриване
  3. Майкъл Рийвс е сценарист на легендарните анимации за Batman и Batman Beyond, плюс това е писал книги за Star Wars сред които и една моя любимка за Дарт Мул. Не е случаен човек :)

    ОтговорИзтриване