четвъртък, 31 януари 2013 г.

Камбаните на Ада



Автор: Джон Конъли
Издател: Прозорец
Формат: 130 Х 200
Година: 2012
Стр: 264
Цена: 14 лв

Джон Конъли, един от любимите ми автори продължава историята за Самюел Джонсън и неговия дакел Бозуел, която започна в "Портите". Не че е лоша, просто първата книга беше по-добра.

Както може би сте разбрали от предната книга, малкият Самюел успява да затвори портала с помощта на един демон, наречен Нърд, с когото се сприятеляват. Раздялата ги мъчи и двамата - Сам е в нашия свят, Нърд в Ада и т.н. Злобната г-жа Абернати/демонът Баал обаче отказва да приеме поражението. А то е голямо. Сатаната вие безспир в Планината на Отчаянието, където обитава в Ада, Баал/Абернати е изпаднал/а в немилост пред него, а останалите демони и Адски Херцози не могат да стоят със скръстени ръце.

Започва се борба за власт и надмощие в пъкъла. Нашата героиня вярва, че ще успее да спечели отново благоволението на господаря си, ако успее да му поднесе момчето на тепсия, виновникът за грандиозния провал. Тя вече не може да отвори същия огромен портал (все пак колайдера в ЦЕРН е спрян), но успява да отвори мъничък - достатъчен, за да телепортира Сам и неговото куче в Ада. Заедно с него обаче тя телепортира по невнимание заедно с превозните им средства две ченгета, един сладоледаджия и четири злобни, ама много бесни лилипута. Адските Армии се строяват, време е демоните да се обърнат едни срещу други. Време е да забият Камбаните на Ада. Ще стане една, не е за разправяне...

Ако "Портите" са ви харесали, прочетете и това, за да разберете как продължава историята. Конъли този път се е олял с дългите бележки под линия, опитвайки да се шегува - прекалено сухо и скучновато, наистина дразнещо. Мога да оценя обаче проявата му на хумор за друго - за имената на обекти в градчето Бидълкомб като "Шърли Джаксън Роуд", "Амброуз Биърс Драйв" и особено училището "Монтагю Роудс Джеймс". И все пак в мен остава натрапчивото усещане, че Конъли е писал тези двете книжки между другото, по-скоро за да си почива от мрачните истории, които твори с участието на Чарли Паркър и компания вътре. Сравнително тънки са с другите.

Има блогове, които дават разни оценки на книгите - ако бях един от тях, оценката ми щеше да е 3 или 3.5/5, а може би 6 или 7/10. Този блог обаче не е от тях и затова оценка няма да давам пък.

Продължавам с мрънкането, че книгите все повече започват да струват кон и магаре. Знам, знам причините много добре, знам също, че и евтини неща останаха само в магазините "Всичко по Левче" и "Дрехи втора употреба". Знам още, че вече са за ценители - дали ще си купиш нова книга, нов диск с музика или ще отидеш на кино/театър/опера, парите са едни и същи.

И въпреки това - мрън.

1 коментар:

  1. Харесвам ревюта без излишен патос и това е едно от тях. А за цените - мрънкаме или не, няма да променим положението. Освен да вдигнем цената на собствения си труд, друго не ни остава.

    ОтговорИзтриване