вторник, 30 април 2013 г.

Да Събудиш Динозавър



Автор: Андрея Илиев
Издател: Световит
Година: 2008
Стр: 192
Цена: 9 лв

Поредната кримка от Андреята. Не съм казал, но пак повтарям - той слаба книга няма :-) Отново превърналият му се в негова запазена марка стил - две паралелни сюжетни линии, разказани от първо лице: едната от гледна точка на протагониста, друга - от антагониста.

За какво иде реч в "Да събудиш динозавър"?

При добре познатия ни детектив Деков, служещ си на моменти с недотам законни методи, се появява неочакван гост. Това е самият генерал Симеонов, известен в службите като Динозавъра - пенсионирано бивше ченге и партизанин. Генерал Симеонов има проблем, за който е готов да плати скъпо и прескъпо: отвлечен е неговият внук. Да, Динозавъра има пари и си е платил чинно исканият откуп от един милион лева, но похитителите са решили да го раздават алчни и въпреки получените пари не освобождават тийнейджъра, а се опитват да цицат дядото за още.

Голяма грешка.

Бесен е твърде мека дума за състоянието, в което е изпаднал генералът. Той се зарича да открие престъпниците и да ги накаже сурово, а Деков, ще не ще, трябва да му помогне. Няма как - Динозавъра е един от учителите му в МВР. Включени са всички налични ресурси, връзки, хора и пари. Обръчът се затяга все повече и повече, докато сред заподозрените остават точно тези, които не би трябвало да се набъркват в подобни схеми...

Увлекателен разказ, оригинален изказ, задъхано действие и сурова, жестока и мръсна българска реалия, водеща до тъжен, логичен завършек. Не пропускайте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар