сряда, 22 май 2013 г.

Играта на ЕндърАвтор: Орсън Скот Кард
Издател: Ера
Година: 2012
Стр: 336
Цена: 12.99 лв

Класика.

Добре дошли в света на Орсън Скот Кард и неговата поредица за Ендър Уигин. Днес ще ви споделя страхотния първи роман от тази фантастична поредица - "Играта на Ендър". Първото издание на книгата на български е от 2001-а - голям пропуск за солиден фен на фантастика, фентъзи и ужаси, за какъвто се имам. Романът не ми беше попадал досега, а се оказа върховно начало на поредица, от която гледам са май 7 книги. Това не бива да ви плаши - първата може да се прочете напълно самостоятелно от останалите.

В бъдещето Земята е атакувана от извънземната раса на насекомоподобните бъгери. Земните сили са успели да отблъснат първото и второто нашествие, ала предстои третото... Чрез специална селекция военните набират за своя флот най-даровитите деца на планетата, за да се изправят срещу терора на нашествениците. Едно обаче от децата, най-надареното, трябва да се превърне във флагман и да повече всички останали, да служи за маяк, когото всички да следват.

Това е Андрю Уигин, наричан Ендър. Изпратен във военно училище на станция в космоса, той трябва да започне от нулата, за да се справи и да бъде най-добрия. Да си намери приятели (трудно), хора на които да вярва (още по-трудно), да оцелее в тормоза, в реалията на военното обучение, в мръсните номера, които му прилагат всички от всякакъв тип... А Ендър постъпва в училището, когато е едва на шест.

Макар всичко да е против него, Ендър буквално разбива системата, успявайки на моменти да я обърне срещу нея самата. Същността на военното училище, на изпитанията, на романа ако щете е Играта. Ендър играе странна игра, до която никой досега не е стигал края й; играе с преподавателите и по-големите; играе с и срещу сегашни и бивши съотборници... И най-вече играе специална военна игра, при която две армии се сблъскват една с друга по определени правила. Правила, които са създадени, за да се нарушават.

Гадостите нямат край, ала залогът е висок - оцеляването на човечеството от бъгерите. Още повече - няма никакво време. Ендър ще трябва да отхвърли детството си - в такива времена и при положение, че е роден с нужния талант то не му се полага. Ще премине през деветте кръга на Ада, подложен ежеминутно на изпитания подобно парче метал, което ту се нажежава на огън, ту се потапя рязко с ледена вода. На моменти буквално ще трябва да се бори за собствения си живот. Дали ще издържи? Докога? Ще стигне ли до края? Това вече ще разберете сами.

Ревю и при Блажев, който подобно на мен е във възторг от романа - тук.

И, остава наесен да дочакаме и филма по книгата с участието на Харисън Форд, Бен Кингсли и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар