четвъртък, 13 юни 2013 г.

Заразата



Автор: Гийермо дел Торо и Чък Хоган
Издател: Студио Артлайн
Година: 2009
Стр: 480
Цена: 17.99 лв

Добро утро, мили хора. Отдавна не съм се изказвал неласкаво за някоя книга, така че - дръжте се.

Взех си "Заразата" (първа част от трилогията "Напаст", другите са "Падението" и "Вечната нощ") преди 2-3 години от един Панаир на Книгата в НДК само за смешната сума от 3 лв, или 1/6 от коричната й цена. Беше си далавера откъдето и да го погледнеш. Сега, след като съм я прочел съм убеден, че 18 лв са си бая пари за този роман.

За какво става въпрос. На летището в Ю Ес Ей каца Боинг-хубавец и изгасва. Народа се приближава да види какво става и хоп, изненада - всичките му 200 и кусур пасажери са трупове. Изкарват ги и изведнъж се разбира, че не са съвсем мъртви... Телата са заразени с вирус, който ги превръща във вампири с интелект на зомбита, които вадят двуметров език-жило от устата си, с който предават заразата. Последната се съдържа в едни малки червеи, които щъкат из организмите и кръвоносната им система, които правят кръвта им бяла. Вампирите се ръководят от кошерно съзнание - подчинени са на Господаря. Дотук нищо, което да не сме чели или гледали. Та, вампирите тръгват да си се хранят, да заразяват навред каквото им попадне, вирусът превзема Ню Йорк, скоро и Щатите, скоро и света, апокалипсиса е близо.

Корицата въобще не ми хареса - още повече, че е оригиналната! Братята ни оттатък океана можеше да се постараят малко повече от това да разположат на черен фон шепа печатни оранжеви и сиви букви. Прологът на романа обаче беше много хубав, признавам - малкото хлапе, което си яде супата и баба му разправя страшната история за огромния вампир - Господаря Сарду. Това е чудесно попадение.

Романът можеше значително да се съкрати и да не изгуби нищо. Имаме куп излишни описания и дразнещи детайли, които биха могли да ни бъдат спестени и романът да ни струва по-малко пари, време и място в библиотеката. Например описанието на слънчевото затъмнение беше разтеглено на максимум, както и куп други неща, които ако ме интересуват ще потърся в Уикипедия. Ама на - защо да не изцедим колкото се може повече долари от този франчайз, защо да напиша един роман с нормален обем, когато мога да напиша поредица от тухли...

Та както казах няма нищо ново, което да не сме гледали във филмите за зомбита, вампири или извънземни. В края на книгата даже имаше сцена в метрото с изтребване на вампири, която е 1 към 1 с такава от "Блейд 2". Още повече, че вампирите биват трепани със сребро и UV-лампи, както в поредицата. Знам, че Дел Торо е режисьор на въпросния, и все пак. Поне превода на Валерий Русинов е добър, това не може да се отрече.

Дел Торо добре е застъпил куп нещица, които да се харесат на американците. Главен герой е добрият доктор - специалист и профи в това, което върши, разведен. Жена му живее с малкия му син и новия си мъж отделно, посещават заедно консултанти и терапевти, той е силно привързан към сина си, иска да го вижда по-често, но работата и съда не позволяват и т.н. Постоянно до него е колежката му Нора Мартинес, с която имат романс на работното място. Да не забравяме латино-бандитчето Аугустин, руснакът Василий, който трепе плъхове и пр. Засегнати са куп социални групи, Световния Търговски Център и трагедията на 11.09.2001... Дел Торо определено се е постарал да привлече интереса на колкото се може повече американски граждани, дори има описан рокаджия, който е чисто копие на Мерилин Менсън. Чак се учудих, че я няма спомената войната в Ирак и в сюжета не се появи някой ветеран оттам.

И, разбира се, да не забравяме - евреите. Гийермо отлично знае кои са собствениците на големите холивудски студиа, които евентуално ще спонсорират филм по книгата му. Главният герой - добрия доктор носи името Ефраим, а веднага след него е стареца Ейбрахам Сетракян, арменски евреин, който знае всичко за вампирите, избил е куп от тях и търси главния злодей, Господаря Сарду. Куриоз беше, че един от злите нацистки офицери, срещу които се изправя като младеж Ейбрахам носи точно фамилията Цимерман. Да, преексплоатираната тема за зверствата в немските концлагери по време на Втората Световна я има и тук. Не, не съм расист, нито пък нацист. Просто ми писна в куп книги, филми, компютърни игри и прочее разни хора да дъвчат едно и също, за да изкарат малко пари. Гледната ми точка е, че е гнусно да изкарваш наяве спомена за страданията на определена нация с цел да осребриш проекта си.

Ама добре, хайде, решил си да я има тази тема, въпреки всичко. Как пък един за разнообразие не засегна примерно трагедията на руснаците по време на комунизма и десетките милиони, измрели в лагерите на ГУЛАГ по времето на Сталин, арменския геноцид, гладната смърт в Северна Корея, милионите избити в Камбоджа по време на Пол Пот и Червените Кхмери, някоя от африканските войни? М?

"Заразата" за мен не е нито написана с майсторство, нито със силна писателска емоция. За мен си представлява чисто и просто занаятчийска книга, сценарий за холивудски филм или сериал, преработен в роман. Според IMDB филм ще има, макар и телевизионна продукция. Дел Торо досега е правил филми, които харесвам - освен "Блейд 2" негови са и "Мимикрия", "Лабиринтът на фавна", "Хелбой", сценарист е на "Хобит"... Силно се надявам, че като режисьор ще се справи много по-добре, отколкото като писател.

Ето ви и едно по-ласкаво ревю - при Блажев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар