понеделник, 15 юли 2013 г.

Планините на Безумието



Автор: Хауърд Филипс Лъвкрафт
Издател: Ентусиаст
Година: 2013
Стр: 360
Цена: 15 лв

И СЛЕД БЕЗБРОЙ ЕПОХИ ПОГУБВА И СМЪРТТА!!!

Пазете се! На пазара вече се издигат "Планините на Безумието" - мрачни, зловещи, плод на гениално-болен мозък, по-страховити от каквото и да било. Или - новата книга на Лъвкрафт на български, която достига до вас благодарение на нейния преводач и съставител Адриан Лазаровски и, разбира се - издателство Ентусиаст.

Корицата отново е дело на Виктор Паунов и подобно на "Некрономикон" се връзва идеално с тематиката на книгата и стила на Лъвкрафт. Преводът е ошлайфан на макс, Адриан е работил зверски над седемте творби в сборника - много справки, за което загатват бележките под линия, както и невъобразим перфекционизъм, за да предадеш на български един такъв пищен, описателен стил на автор, боравещ с изключително богат речник.

За (не)щастие, холивудския проект по "Планините" пропадна. Въпреки че режисьор щеше да се Гилермо дел Торо, въпреки че в главната роля щеше да е Том Круз. От друга страна, толкова много филми са копирали от "Планините" (Прометей, Нещото и др), че, за съжаление, не всеки ще успее да отличи оригинала от копията.

В "Некрономикон" действието в повечето творби се развиваше в ареала, където е живял Лъвкрафт. Тук въображението на писателя разчупва пространствените рамки и се простира на места като Антарктида, Австралия, Ню Йорк, Холандия... Разказите отново са седем, както в "Некрономикон" и както там, две от тях са доста по-дълги от останалите - в Некрономикон това бяха "Хърбърт Уест, Съживителя на Мъртвите" и "Възкресителят: Случаят с Чарлз Декстър Уорд", а тук са "Планините на Безумието" и "Сянка отвъд времето".

Нека кажа по няколко думи за разказите. Внимание! За разлика от "Некрономикон", където творбите ги имаше и в предишни издания, нещата в "Планините на Безумието" са съвсем нови и излизат на български за пръв път:

1. Планините на Безумието - титанът в сборника. Научна експедиция е изпратена на изследвания в Антарктида, когато внезапно откриват планински масив, който се извисява по-високо и от Хималаите... Впоследствие изследователите намират и останки от извънземна раса, нямаща (почти) нищо общо с човешкия род. И това не е всичко. Лъвкрафт в случая е конферансието в театъра, демонстрирал на публиката първичния космически ужас, само и само накрая на представлението да дръпне завесата и да им покаже, че има по-страшни неща дори от това.
2. От отвъдното - Крофърд Тилингаст провежда експерименти, които никой никога не трябва да прави. Някои врати просто трябва да останат затворени. Защото, в противен случай, само ако ги открехнеш...
3. Леден полъх - д-р Муньос е странна птица: страхотен специалист, лекуващ какво ли не, ала живее самичък в пансион при свръхниски температури. Защо ли? Ще разберете, и отговорът няма да ви хареса.
4. Амулетът - лошо е, когато хобито ти е да разравяш хорските гробове, търсейки нещо ценно. Току-виж си намерил не това, което ти трябва, а нещо, за което горчиво ще съжаляваш.
5. Музиката на Ерих Цан - каква тайна крие старият глух германец Ерих Цан? Какво е особеното и тайнственото на музиката, която той всяка вечер изтръгва от виолата си и необикновените трели се носят от малката му мансарда над улицата?
6. Кошмарът в Ред Хук - най-противоречивият разказ заради расистките възгледи на Лъвкрафт, който много съставители на сборници по света днес избягват да включват в антологии с участието на автора. "Същинско вавилонско стълпотворение, сегашният Ред Хук поразява с противното си съчетание от невъобразима мръсотия и дивашка врява, акомпанирана от оглушителния вой на корабните сирени и влудяващото бучене на плувналите в мазут води, които се гърчеха в неумолимата каменна хватка на сумрачните кейове. Тук се бе загнездило вселенско Зло, предопределено да плъзне по целия свят, поглъщайки цели градове и погубвайки цели нации със смъртоносното дихание на отровната си чума." Добре, че когато авторът на разказа е пишел тези редове в световен мащаб политкоректността и толерастията не са били така широко застъпени, както днес - в противен случай едва ли щяхме да им се насладим.
7. Сянка отвъд времето - Натаниъл Пийзли внезапно е сполетян от странен пристъп на амнезия, който трае с години. Когато се освестява, той е споходен от чужди спомени - спомени, които не са негови... спомени, които не са човешки. Желанието да разкрие тайната го отвежда чак в Австралия, ала ще му се иска да не бе тръгвал изобщо.

Лично на мен този път ми харесаха малко повече по-кратките неща в сборника.

Не знам какво друго да ви кажа, освен да побързате да се сдобиете с книгата. Двете с Некрономикон се харчат по-добре и от калашник в бананова република, Планините са сред най-коментираните книги в Хеликон, за нея са гласували стотици хора и рейтингът й там е максимален. Тези два сборника бяха сред най-продаваните книги на изминалия Пролетен панаир на книгата, преведени са чудесно, с красиви корици, на разумна цена и от автор, чието влияние в литературата, музиката и не само в световен мащаб са неоспорими.

Други ревюта - при Весислава, Талиесин, Книжни размисли и страсти и др.

Само за ценители и интелигентни читатели. И, да се надяваме в близко време да има и трета книга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар