вторник, 24 септември 2013 г.

Воини на Светлината



Автор: Л. Рон Хабърд
Издател: Бард
Година: 1997
Стр: 208
Цена: 2500 лв от старите

Лафайет Роналд Хабърд е много интересна личност. От една страна е създател на сектата на сциентологията (в която членуват Джон Траволта и Том Круз) и е написал противоречивата "Дианетика: Модерна наука за душевното здраве" и такива подобни книги. От друга страна е автор на чутовните поредици "Бойно поле Земя" и "Мисия Земя", които са класика в научната фантастика и вледеняващото романче "Страх". Бях много приятно изненадан, когато се сдобих с тази книжка, за която не бях чувал. Тя не е точно роман, а съдържа седем разказа в общ сетинг, които проследяват различните приключения на д-р Матусал.

Кой е д-р Матусал ли? Д-р Матусал е най-прославеният член на най-елитната организация в космоса: Вселенското Медицинско Общество, известни още като "Воините на Светлината". Набор на учителя Йода, поддържащ младостта си със специални процедури вече над 900 г., той е не просто член, а един от четиримата създатели на Вселенското Медицинско Общество. Членовете му са едва 600-700, което изглежда твърде малко за една галактика, населявана от 160 трилиона разумни същества. Ала въпреки това се оказват достатъчно.

Воините на Светлината не се подчиняват на никого, не обслужват ничии интереси и не приемат възнаграждения. Техни врагове са болестите и епидемиите в галактиката, корупцията и изкривеното мислене на хората и не един и двама държавни глави и диктатори треперят, щом съзрат златистите им кораби, носещи знака на два кръстосани лъчеви жезъла.

И нека да кажем нещо за разказите!

1. Д-р Матусал - пилотният разказ! Запознаване с нашия главен герой, който едва ли не докато лови риба помежду другото спасява човешки животи и се заема да вгорчи живота на хитър тарикат, решил да прецака цяла планета.
2. Лудостта на Нейно Величество - странна болест мъчи кралицата. Ще успее ли да я спаси Великият доктор, и какво крият от него?
3. Скъпите роби - естествено, че е по-евтино да ти работят роби за единия хляб, отколкото да наемеш работници! Още повече, когато тези роби не искат даже да ядат! Хм, да, но евтиното е скъпо...
4. Големият въздушен монопол - грозна е страстта на хората да печелят пари от всичко, особено от природните ресурси. Хабърд показва едно отвратително изкривяване за това как едни злодеи печелят от населението само защото то диша. Това се казва да правиш пари от въздуха!
5. Чума - опасен кораб скита из галактиката! Кораб, тъпкан с народ, заразен със смъртоносна болест. Колкото повече е в неизвестност, толкова по-страховита става опасността от космическа пандемия...
6. Стабилна инвестиция - чудесен екшън разказ за д-р Матусал и неговата вярна дясна ръка: извънземният четирирък Хипократ, висок метър и тежащ половин тон, който се храни само с гипс.
7. Д-р Мама Матусал - нещо се е объркало на обикновена земеделска планета и Матусал ще трябва волю-неволю да влезе в ролята на бавачка на хиляди хлапета.

Тук Хабърд не вкарва на преден план екшъна, характерен за Бойно Поле Земя или не дай Боже, нещо от сциентоложките простотии. Книжката е на практика хумористична фантастика и е много приятна, но за разлика от Мисия Земя, където на много места повествованието се изражда в кървища, цинизъм и сексуални аберации, тук това не се наблюдава.

Просто няколко добри фантастични истории, гарнирани с чудесен хумор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар