вторник, 15 октомври 2013 г.

Ветеран



Автор: Гавин Смит
Издател: Колибри
Година: 2013
Стр: 448
Цена: 20 лв

ЧУ-ТОВ-НА!!!

Лейдис ен джентълмен, простете телешкия ми възторг. Просто толкова отдавна не бях чел роман от такъв тип - военна екшън-фантастика, където екшънът преобладава, че просто бях забравил. Съвсем сериозно - припомних си доброто старо време, когато четях Дан Симънс, Л. Рон Хабърд и други такива. Гавин Смит ми е напълно непознато име, нов автор е, но останах просто ошашавен. Ето така обичам - екшън, стрелба и бой, бой, бой, до дупка.

Както казах, Гавин Смит е сравнително млад автор, 45 годишен, с 4 романа зад гърба си (единият е по компютърната игра Crysis). Роден в Шотландия, живее в Англия. Но, всъщност, какво чак такова голямо значение има личността на писателя? Нека да поговорим за героя му, за главния герой във "Ветеран". Джейкъб Дъглас е бивш сержант от специалните части, уволнен дисциплинарно от армията за подклаждане на бунт, който тихо и сладко гние в градчето Дънди, превърнато във вертеп. Единственото, което вече интересува Дъглас е да има пиене, цигари, дрога и някой кинт за кабинките, където може да се отнесе във виртуалната реалност, за да забрави всичко, през което е минал.

Да, ама не. Правителството има други планове за Дъглас. Войната с Тях - извънземните антагонисти продължава, макар да са изминали над 60 години. Затова спешно мобилизират сержанта, понеже... е един от най-добрите. Нищо, че дясната му ръка е киберпротеза - в рамото му има вграден лазер, а от кокалчетата му излизат остриета. Да, очите му са черни лещи, а в главата му има вграден дисплей - тъкмо не може да плаче и е по-добър убиец.

Екшънът и стрелбата нямат край, хората масово имат присадени всякакви киберприспособления, плюс задължителните куплунги в тила, където народа пъха жакове за щяло и нещяло (специално за феновете на Уилям Гибсън), има тънки препратки към любими фантастични филми, книги и компютърни игри, изобщо съм сигурен, че всеки ще открие в романа неща, които са близки до него.

Къде е интригата обаче? Първата задача на Дъглас от бившите му шефове, които мрази и в червата, е малко... хм, странна. Още по-кофти става, когато Джейк сговня нещата, ама така хубаво ги скапва, че по следите му хуква далеч не само цялото британско правителство. За щастие, в бясната надпревара той има и друга задача - да намери и спаси старите си бойни другари Мадж и Грегър. За целта ще му помогнат хакера-гуру Езичника, непалецът-гуркха Рану, пирата-киборг Балор и други.

Враговете му обаче са най-богатите кучи синове на планетата и тяхното вярно куче, бившият началник на Дъглас майор Ролистън. С него е и легендарната килърка Сивата Дама, която не оставя живи след себе си. Майорът разполага със свръхсили, як финансов гръб, връзки, армия и дори правомощията да стреля от Космоса с орбитално оръжие по наземни цели.

Определено книгата показва безумието на войната и начина, по който изкривява хората, които взимат участие в нея, дори да оцелеят - нещо, което е малко вероятно (цитат: "като се замисля, не познавам хора, навършили 40 години"). Дори да е срещу изродясали извънземни, чиито оръжия и методи на битка са отвратителни. Но това е и нещо повече - роман за приятелството, за дружбата между хора, които заедно са рискували живота си хиляди пъти и са си пазили гърбовете безчет. Роман за хората, които ще слязат и в ада, за да разковат оттам събратята си и да ги върнат обратно, за тези, които ги държат за ръката в последните им мигове.

За добро или за лошо... книгата не свършва, има и продължение - War In Heaven. Надявам се да го издадат колкото се може по-скоро на български. Дерзайте, Ветерани в четенето! Романът не е за изпускане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар