понеделник, 27 януари 2014 г.

Кървави Книги 3



Автор: Клайв Баркър
Издател: Колибри
Година: 2013
Стр: 260
Цена: 14 лв

И ето, че дойде време и за третия том от Кървавите Книги на Клайв Баркър! Ако искате да прочетете ревю на първи том - тук, а на втори - тук. Много съм доволен да съобщя и нахално да заявя, че този том е най-добрият досега, прочее ми хареса най-много. Но, да не избързваме.

Както може би знаете, Кървавите Книги не са точно сборници разкази, а по-скоро новели. Новелите в трети том са следните:

1. Рожба на киното - дребен престъпник е преследван от ченгетата, понеже се е чупил от пандиза. Сериозно ранен с куршум в тялото, той стига до едно кино, където успява да полегне... и издъхне. Но, напълно ли е мъртъв?
2. Негово Величество Роухед - фаворитът ми в сборника. Невнимателен фермер събужда без да иска древно същество - бог, демон, изчадие и детски кошмар в едно, който от векове е гнил под земята и сега гори от нетърпение да тръгне отново по света. Тук го чакат толкова хора за убиване, обладаване, изяждане... и не само.
3. Изповедта на савана (На един порнограф) - господин Глас е съвестен счетоводител и добър католик, но за нещастие се замесва с грешните хора. Мафията успява първо да съсипе живота му, а после и да му го отнеме. Болката на Глас обаче е така силна, че гробът не може да я удържи...
4. Изкупителни жертви - малък кораб с екипаж от шепа хора попада в мъгла и се забива в купчина неотбелязани на картата скали, които е малко трудно да се нарекат остров. Остров, който не е обикновен.
5. Човешки останки - Гевин е елитно жиголо, което не се свени да спи както с жени, така и с мъже. Един от клиентите му обаче се оказва археолог, който ще обърка що-годе приятния му живот. Само финалът на разказа ми беше някакси... странен.

Чудесно разказани истории по един увлекателен начин, посвоему красив като окъпана в кръв гола жена, стискаща острие. Баркър притежава оригинален стил, не копира и не подражава на никого - просто няма нужда. Описаните свръхестествени събития и същества звучат и изглеждат така логично и достоверно, че след прочитането на книгата не се опасяваш, че ще те споходят кошмари - по-скоро те е шубе да не се появи наяве някое от чудовищата.

Заслужава си отново да се спомене чудесният превод на Иван Атанасов - превод направен не само с професионализъм, но и със страст. Да не забравяме корицата и цялостното оформление на поредицата, адмирации за Колибри. А, да - и похвалното писмо на Стивън Кинг, служещо вместо предговор в този том.

Кървави книги - за всеки уважаващ себе си читател с изтънчен вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар