сряда, 10 септември 2014 г.

Доктор Сън



Автор: Стивън Кинг
Издател: Плеяда
Година: 2014
Стр: 560
Цена: 27 лв

И най-накрая прочетох "Доктор Сън"! За който не знае, този роман се явява продължение на "Сиянието". Ако кажа, че тази книга е много добра, няма да е точно. "Доктор Сън" е чудесен, върховен роман, който по нищо не отстъпва на Сиянието, даже сякаш е още по-добър.

Хотел "Панорама" е отдавна изравнен със земята. Малкият Дани Торънс, който вижда оживели мъртъвци, вече е пораснал. Уви, кошмарът от миналото се е загнездил в главата му и Дан пие, за да забрави. И без да се усети тръгва по стъпките на баща си: бавно, но сигурно се плъзга по наклонената плоскост на пълната деградация.

Случайно провидението го отвежда в градче в Ню Хемпшир. Той започва да посещава сбирките на Анонимните Алкохолици и си намира работа в местния хоспис. Там дарбата му, доскоро потискана от алкохола, се връща: Дан помага на възрастни пациенти спокойно да прекрачат в отвъдното (за което помощ му оказва и неочакван помощник - неговия сладурски котарак Ази) и скоро всички започват да го наричат Доктор Сън.

Същевременно той получава телепатични съобщения от Абра - момиче, чията дарба е дори по-силна от неговата. Абра е набелязана от свръхестествена група, секта или го наречете както искате. "Верни на възела" са зли същества, които само на пръв поглед изглеждат като хора и са много, много гладни. Ще успее ли Дани Торънс да помогне на малкото момиче?

Минус - цената на книгата. Солена е, и то много. За избягването й препоръчвам да си я купите от щанда на Плеяда на Панаира на книгата, лично от офиса на издателя или да си я поръчате от сайта им ето тук. Иначе стъпва твърде дебело. Друго, което не ми допадна особено - от началото на романа, когато Дани дойде в града до края на книгата хей така, като на майтап минаха цели 15 години. Тук-там се натъкнах на разни други дреболии, но бяха твърде незначителни, че да се спирам поотделно на тях и оценката ми за книгата да е под максималната.

За финал - грехота е да пропуснете толкова добър роман, спечелил миналата година освен всичко друго и вотът на читателите в Гудрийдс за хорър на годината. С една дума - великолепна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар