вторник, 31 март 2015 г.

Хубави Неща, Лоши Неща



Автор: Коста Сивов
Издател: Гаяна
Година: 2015
Стр: 200
Цена: 10 лв

Ахой! Нова жанрова книга от български автор на хоризонта. Когато авторът е Коста Сивов, а книгата - издадена от "Гаяна"-та на вездесъщия Явор "Дракуса" Цанев, значи не трябва да се пропуска! Сборниче с разкази, които далеч не са само хорър, въпреки респектиращата корица. Та, какво се крие тук?

1. СЛУЧКА В ДОЛНОТО КРАЛСТВО - какво ли ще се случи, когато Смъртта... умре?
2. ХУБАВИ НЕЩА, ЛОШИ НЕЩА - много добър и много силен разказ, със силна поука в него и финал, който не очакваш, а оставя приятно усещане в теб.
3. ЕДИН КРИМИНАЛЕН РАЗКАЗ - няма как да не харесам разказа, понеже съм един от главните герои в него, другите са Коста и Донко. Когато те подгони писателския блокаж, какво по-добро средство за отпушване от това да поканиш приятели и колеги автори на вилата на ядене и пиене?
4. ПИСАНЕТО Е ЛУДОСТ - вярно си е. Кратък, но много верен.
5. СВРЪХЕСТЕСТВЕНИ РАБОТИ (в съавторство с ЯНА "КНИЖНОТО МОМИЧЕ" НИКОЛОВА) - една чудесна колаборация, която се е получила просто перфектно! Личи си намесата на авторката, как е променила идеята към по-добро и още, уникалното сработване между двамата автори, между мъж и жена, нещо, което се постига много по-трудно, отколкото си мислите. Пищен и описателен, едновременно увлекателен и сладурски, този разказ ми направи най-добро впечатление с добре изпипаните в детайли образи на героите.
6. СЪДБАТА НА ЧУЖДЕНЕЦА - кратък, шантав и готин разказ, който не е за изпускане! Ченге, агент на ФБР, извънземни и всичко това, развиващо се в забутано българско село.
7. НАЙ-ХУБАВАТА КНИГА - една необикновена книга и един още по-необикновен неин продавач...
8. НАЙ-ХУБАВАТА ЖЕНА - отново главен герой е странният продавач от предишния разказ. И тук темата е повече за една книга, отколкото за жена (така си мисля), но пък темата е Книгата, Онази.
9. КРЪЧМАТА НА ФРАНСИС ПОЛ - винаги е гот да пишеш забавно фентъзи, развиващо се в кръчма. Финалът, по-точно последното изречение е направо... абе прочетете.
10. ЦИКЪЛ БУНКЕРИТЕ НА МАРС - три разказа, развиващи се на Марс, комбинация между фантастика и крими. Двама мъже има да разследват и нищят заплетени случаи, но ще се справят ли?

Друго в сборника освен разказите - чудесен предговор от Сибин Майналовски (сочно пиперлив на моменти, както трябва да бъде, вие какво очаквахте?), благодарности от автора (където съм споменат, мерси!) и бележка от автора, където е казал по няколко реда за всеки един от разказите в сборника. Това е добра идея, между другото, трябва и аз да я приложа.

Само да спомена - тиражът е не малък, а направо миниатюрен. Разпространение, както може би се досещате, почти няма. Така че не се колебайте, а драснете един имейл на автора ей тук: nicksson@abv.bg и си поръчайте книжката, докато все още има бройки.

И накрая, няма как да не спомена автографа на Коста. Гражданинът Сивов пише едни от най-затрогващите, прочувствени и искрени автографи. Благодаря, братле. Ще се стараем, ще продължаваме напред и няма да се даваме. Това е смисълът. На всичко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар