понеделник, 31 август 2009 г.

Златен Кан том IАвтор: Колектив
Издател: Лингея
Формат: 130 Х 200
Година: 2009
Стр: 222
Цена: 10 лв

Тази година от 27 до 30 август в Благоевград се проведе първия по рода си фестивал за фантастика и фентъзи "Златен Кан". Свалям шапка на Кънчо Кожухаров за организацията по фестивала, издаването на най-добрите творби от конкурса в сборник и за незабравимото време, което си прекарахме всички. Този сборник е първия от трите тома с общо 35 разказа и една повест, които ще представя. На конкурса участваха (ако не се бъркам) над 350 автори, изпратили общо близо 400 творби, или 7000 страници! Участниците бяха от 12 държави. Преди да представя разказите от този сборник, нека пусна крайното класиране. Повестта отпада от класиране поради големия си обем, не се вземат и предвид 5 разказа, които са някъде между 31 и 35 място, защото не събират точки. Ето как изглеждат топ 30, крайно класиране по точки:

1 САМЕД-ЗАДЕ ЛАЧИН, Азърбайджан - Кама, танцувай! 55 т.
2 ИВАЙЛО ИВАНОВ, България - Пътища назад 53 т.
2 КАЛИН НЕНОВ, България - Триптих за юнаци и злодеи 53 т.
4 ВАЛЕНТИНА ДИМОВА, България - Зелените мисли на Уторпия 50 т.
5 МАРИНА МАРТОВА, Русия - Извратеняк 48 т.
6 ЛЕОНИД КУДРЯВЦЕВ, Русия - Ненужните вещи 47 т.
7 АЛЕКСЕЙ ЗАЙЦЕВ, Русия - Клуб за бягство 44 т.
8 ИВАЙЛО П. ИВАНОВ, България - Хвърчило за делфин 42 т.
9 АНДРЕЯ ИЛИЕВ, България - Истината за Червената шапчица 40 т.
10 ГЕОРГИ МАЛИНОВ, България - Ветеран от бъдещи войни 33 т.
10 ИЛИЯ БОГДАНОВ, България - Денят на Циклопа 33 т.
12 АНТОНИО БЕЛЛОМИ, Италия - Наемникът 31 т.
12 РУНА АРУНА, Индия - Отсичащият сенки 31 т.
14 БРАНИМИР СЪБЕВ, България - Златин и змеят 28 т.
15 ХРИСТО ПОЩАКОВ, България - Думата 23 т.
16 ЕВГЕНИЙ ДРОЗД, Беларус - Голямата скука 22 т.
16 ГЕОРГИ МИНКОВ, България - За малките неща 22 т.
18 ЯНА КАНДОВА, Азърбайджан - Господарят на гробовете 17 т.
19 ГЕНОВЕВА ДИМОВА, България - Прекрасната вечер, когато умрях 16 т.
19 ЛЕОНИД ШИФМАН, Израел - Служебно пътуване 16 т.
21 МИЛЕНА ДИМИТРОВА, България - Вълшебен прах, омаен дъжд 15 т.
21 СЕРХИО ГАУТ ВЕЛ ХАРТМАН, Аржентина - Схватка до каменния поток 15 т.
23 ЛИОКО ЛЕСТИКОНА, Русия - Подаръкът на Кирин 14 т.
24 МОМЧИЛ ПЕТРОВ, България - Изпит 13 т.
25 ДЕН ШОРИН, Русия - Спам 9 т.
26 ЦЕНКА БАКЪРДЖИЕВА, България - Празник 7 т.
27 СВЕТОСЛАВ НИКОЛОВ, България - Рибеният мъж 6 т.
28 ВАЛЕРИЙ БРУСКОВ, Русия - Аукцион 4 т.
29 БОРЕЯ, България - Ръцете ми да те... 3 т.
30 ВЛАДИМИР ЦВЕТКОВ, Беларус - Редакционният дух 2 т.

А сега, ето идват и разказите от първия том и няколко думи за тях:

1. МИЛЕНА ДИМИТРОВА, България – ВЪЛШЕБЕН ПРАХ, ОМАЕН ДЪЖД - страхотно разказче, много добре написано! Авторката е омесила в едно чудно хубаво тесто фентъзи и фантастика и е опекла вкусна литературна питка! Ммм! Единственото кусурче на разказа според мен е, че сякаш е част от голям роман, интересен проект, от който е пуснала тук само края на романа. Въпреки това е хубаво. 21 място - заслужава определено повече според мен.
2. РУНА АРУНА, Индия – ОТСИЧАЩИЯТ СЕНКИ - тотален мивкокъртач! Досега всички, които сме прочели разказа му се кефим на максимум. Начинът, по който леко е щриховала образите и оставя читателското въображение да се развихри е уникален. Забелязах, че за описанието на самия Отсичащ Сенки се е вдъхновила от Яма, индийския бог на Смъртта, което кара космите ми да настръхват от кеф. Чак 12 място, а е разказ, който бих сложил в топ 5.
3. ЕВГЕНИЙ ДРОЗД, Беларус – ГОЛЯМАТА СКУКА - хубав и кратичък разказ, описващ двама диктатори, за които наскоро видях излязла книга, кръстена "Поетът срещу Художникът". Няма какво друго да кажа, освен прочетете. 16 позиция
4. КАРЛОС СУЧОВОЛСКИ, Испания – ПРОТИВ ПРОСТРАНСТВОТО И ВРЕМЕТО - този е от разказите, който не успя да се класира в топ 30. С риск да разсърдя евентуалните му почитатели смея да заявя, че и аз не бих го класирал.
5. ИВАЙЛО П. ИВАНОВ, България – ХВЪРЧИЛО ЗА ДЕЛФИН - хубав разказ. Е, малко дълбочините и философиите на моменти ми идват в повече, но е добро. Върна ме назад в спомените, когато четях сборниците на Галактика "Синият тайфун" и "Тайнственият триъгълник" и ми напомни, че имам проект за разказ на подобна "морска" тематика. 8 място.
6. ЯНА КАНДОВА, Азърбайджан – ГОСПОДАРЯТ НА ГРОБОВЕТЕ - добър разказ, браво. 18 позиция, а можеше да дръпне и по-напред.
7. МОМЧИЛ ПЕТРОВ, България – ИЗПИТ - интересен поглед, забавно разказче, засегнати социални теми. 24 позиция.
8. ЛИОКО ЛЕСТИКОНА, Русия – ПОДАРЪКЪТ НА КИРИН - много добро! Красиво фентъзи, за любовта на малкото момиче, което прозира истината за любимия си чак когато порасне. Незаслужено ниска 23 позиция
9. ВАЛЕРИЙ БРУСКОВ, Русия – АУКЦИОН - хахаха, ето това ме развесели истински! Страхотна фантастика, чете се бързо, кратичък разказ, който буквално те грабва, изпълва те на макс и те оставя да се чудиш - АМИ АКО? Чак 28 място, обидно назад според мен.
10. ВАЛЕНТИНА ДИМОВА, България – ЗЕЛЕНИТЕ МИСЛИ НА УТОРПИЯ - ето това е наистина добро. Някакси "женска" фантастика, изненадващ край, хубави описания, напълно заслужено 4 място.
11. ГЕОРГИ МАЛИНОВ, България – ВЕТЕРАН ОТ БЪДЕЩИ ВОЙНИ. С бат Жоро Малинов се запознах чак на феста, готин човек и готин писател! Ей, откога не бях чел такава екшън-фантастика! С бруталии, бой, ругатни и без никакви излишни глупости - а в същото време носи и силен психологически заряд. Браво! 10 позиция.
12. КАЛИН НЕНОВ, България – ТРИПТИХ ЗА ЮНАЦИ И ЗЛОДЕИ. Калин не е лош човек и с този разказ спечели 2 място, но не знам защо тази история не успя да стигне до мен. Не казвам, че не е хубава, или не е интересна, или пък недобре написана - далеч съм от подобни мисли. Има си всичко разказът, но такива неща вече съм чел достатъчно от Николай Светлев и Ники Теллалов - явно просто не успях да се настроя на такава вълна.

Сборникът е страхотен. Струва 10 кинта, което си е направо малко за толкова добри разкази в него. Който има връзка с Кънчо Кожухаров, може да си го вземе от него за 9 лв. Всъщност, трите сборника са всеки по десетак, ако е от Кънчо за девет, ако вземеш и трите - за 25 лв. Жива далавера! Плюс това в края на точно този първи том има лотариен билет, който ако изрежете, попълните си името, телефона, кой разказ ви е харесал най-много и защо и го изпратите на указания адрес, имате шанса да спечелите трите сборника накуп на лотарията, която ще се тегли публично в клуб "Ефремов" в края на октомври. Дерзай, народе!

Няма коментари:

Публикуване на коментар