неделя, 3 януари 2010 г.

2009 в книги

Честита Нова Година. Първият ми пост за 2010-а е освен всичко друго и юбилеен - 30 поред. Затова реших да споделя с вас по-значимите (поне за мен) събития през изминалата година в областта на литературата.

1. РЕАЛИТИ РОМАНИТЕ

През 2009-а участвах в три радиоромана на радио София, а именно детското фентъзи "Стражите на съзвездие Пентаграм", сапунката "Бургас, морето и чехкините" и пост-соц драмата "Коварна Варна 2". Всяка неделя от 16 до 17 часа на 94,5 MНz или в интернет оттук може да чуете поредната глава от съответния реалити радиороман. А, да не забравя най-важното! В момента тече "Стражите на съзвездие Пентаграм 2: Семената на покварата". Моя милост ще се появи в студиото на 24 януари - сиреч, точно след три седмици.

2. НОВИЯТ БЛОГ ЗА КНИГИ

Ами ей го на - в момента сте в него и четете. Тук пиша всичко за книгите, които съм прочел. Старая се да го обновявам поне всяка седмица.

3. ЦИТАДЕЛАТА

Започнах освен клуб "Иван Ефремов" да посещавам и клуб "Конан", където хората са млади и много готини. Техен сайт е Цитаделата - може да го посетите ей тук точно.

4. ПРЕВОДЪТ

Един писател дори и добре да пише, рано или късно взема та се хваща и превежда нещо :-) Превел съм на български ей това детско романче по-долу и ако не му мине котка път (а най-вече ако в крайна сметка му оправят проблема с правата) ще го видите да се мъдри в най-близката книжарница:



5. ЗЛАТНИЯ КАН

Тази година между 27 и 30 август в Благоевград се проведе първият по рода си фестивал за фантастика и фентъзи "Златен Кан". На пазара се появиха три сборничета с най-добрите разкази от конкурса, като във втория том се мъдри и едно мое произведенийце. За повече информация - тук.

6. КНИГОПРЕМИЕРИТЕ

Проведоха се и няколко книгопремиери през тази година. В клуб "Ефремов" Калин и Габи от Човешката библиотека представиха "Бленуващите Кристали" на Теодор Стърджън. НКФХ "Конан" направи премиери на книгите "Бризингър" от Кристофър Паолини, "Магьосникът" от Майкъл Скот и "Завладей българите" на Адриан Лазаровски. Красимира Стоева представи на зимния панаир на книгата своя роман "Уроци по грим и горчив шоколад", в Център за Култура и Дебат "Червената Къща" Марин Дамянов направи премиера на своят "Самурай от Надежда". И естествено, Кънчо Кожухаров представи трите сборника "Златен Кан" - на фестивала, в клуб "Ефремов", в книжарница "Хеликон", в Столична Библиотека:



7. ЧОВЕШКАТА БИБЛИОТЕКА

В началото на месец декември спечелих Копнежа на Човешката Библиотека за есе на тема "Книгите, които ме промениха". Наградата бе книги на стойност 50 лв от Човешката Библиотека или нейните Посестрими. Избрах си ей тия пет заглавия:



Очаквайте скоро нови постинги.

2 коментара:

  1. ...а кога ще пишеш за "Питър Пан в алено"? :D

    Много ми е любопитно как ще ти се отрази...

    ОтговорИзтриване
  2. Има време за всичко :-) Така съм зареден с книги, че не знам кога ще ги чета просто...

    ОтговорИзтриване