вторник, 2 март 2010 г.

Други Светове - Бр. 20

Днес този блог, уважаеми дами и господа, навършва една година. С риск да прозвуча нескромно, за това време той се превърна в един от най-четените български читателски блогове в Мрежата. Справка: наберете в Гугъл някое заглавие, което съм ревюирал и шансът този блог да изскочи на първа страница е над 90%. За което желая искрено да Ви благодаря на Вас, понеже Вие сте причината за това. Благодаря Ви.
Като за такава светла дата като рождения ден на блога ми съм Ви подбрал малко постничко заглавие, за жалост. Просто така се случиха нещата.



Автор: Колектив
Издател: Джемини
Формат: 130 Х 200
Година: 1992
Стр: 128
Цена: 13 лв (като за мене - 2)

За разлика от предишния брой, който рецензирах, този е меко казано, по-слабичък. Съдържа в себе си:

1. Чарлз Шефийлд - САФАРИ: никак не е лошо, само че стъпва на немалко експлоатираната във фантастиката идея за микрокосмоса. Не че е голям проблем, просто читателите от по-старо поколение, търсещи идейност ще видят прекалено много заемки и няма да им допадне.
2. Събин Тодоров - ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЕ: разказът е носител на първа награда от конкурса Еротикон. Нелоша еротична фантастика.
3. Статия за американските командоси, следваща част - като човек, който не се интересува от подобни неща, естествено я прескачам.
4. Съществува ли задгробен живот? - оригинална анкета, проведена от английския спиритически клуб "Астра" сред много известни личности, сред които Томас Едисон, Хърбърт Уелс, Томас Ман, Хенри Форд и др. Отговорите им са доста интересни.
5. Ивайло Рунев - ПАНАИРИ, ПАНАИРИ...: позитивна статия за четвъртия национален панаир на книгата, провел се в НДК преди почти двайсет години. За който се интересува от подобни неща.
6. Майкъл Сканлон - КАНЗАС СИТИ КИТИ: военна фантастика с пътуване през алтернативни светове и реалности. Нищо, което да не сме чели или чували преди.
7. Ал Викърс - МУМЕНШАНЦ: втора част от романа на фантаста Александър Попов, подписал се тук с псевдоним. Сигурно творбата си струва, ала нацепена на части и пусната в поредни броеве на списание просто не върви; още повече, че следващи броеве на списанието няма и следващите части няма как да ги прочетеш.
8. Христо Пощаков - ИЗПИТ ЗА ДВАМА: сигурно най-добрата творба в списанието. Героят е изследовател на необитаема планета, спасява готина мацка, следва неочаквана развръзка и класически хепиенд. Това вече си струва.
9. Томас Крук - КАК ДА ПОДОБРИМ ПАМЕТТА СИ: кратка статия, написана от американски психолог. Изпитвали ли сте неприятното чувство, че тъкмо сте се запознали с някой и малко след това вече не му помните името? Тази публикация ще ви помогне в тази насока.
10. Боб Шоу - ФАТАЛНА ГРЕШКА: хубав разказ, който аз лично окачествявам като хорър. Интересен подход, не бях срещал досега такъв развой на събитията.
11. Между ентропията и ренесанса - статия, описваща проблемите на френската научна фантастика преди 18 години. Като знаем всички какви проблеми има българската такава днес, тази статия може да я прескочите с чисто сърце.
12. Писма от читатели, талон за абонамент и анкета - нямат нужда от описание.

Накратко - въпреки че на вид този брой изглежда по-добре от предходния, съдържанието му не е на такова ниво и ако оценката ми за 19-и брой на "Други Светове" е по-скоро да, то за 20-и брой е по-скоро не. Не е дебела книжка, но не си струва заради 2-3 разказа само.
Но контрата, както винаги, остава у вас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар