петък, 20 май 2011 г.

Още Черна Фантастика



Автор: Георги Христов
Издател: Жельо Учков
Формат: 130 Х 200
Година: 2001
Стр: 88
Цена: неизв.

Ох, откога не бях попадал на хорър от български автор. Братя и сестри, нека ви представя поредната черна звезда на родния литературен небосклон - бургаският писател Георги Христов.
Първо, уточнение - да не се бърка с известния естраден певец, става въпрос за различни хора, просто имаме пълно съвпадение на име и фамилия. Доколкото ми е известно, тази книга е продължение на първата му: Черна Фантастика. И двете издания са, меко казано, апокрифни. Това тънко книжле съдържа точно 13 хорър-разказа - кратки, ала много силно въздействащи. Личното ми мнение е, че още една редакция на сборника нямаше да е излишна, но дори и алангле са много вкусни и засищащи! Точно като грамадна недопечена свинска пържола още с кръвта, ммм - а съгласете се, че какво е хорърът без малко кръвчица...
И така. Нека пристъпя към лекият разбор на разказчетата, написани основно в първо лице. Направи ми впечатление, че в повечето от тях накрая главният герой се оказва не това, за което го мислят:

1. Митични птици - фантастика за едно постапокалиптично бъдеще, в което съм сигурен, че никой не би искал да живее. Просто е населено с прекалено много гадини.
2. Смъртта не подбира - уж съвсем нормална вечер в казиното, но в какво ще се превърне тя...
3. Враг на враговете - млад безработен мъж най-накрая си намира временно занимание като статист във филм, който се снима в планината на отдалечено, безлюдно място. Филм, и то какъв.
4. Силата да можеш - огън, пожар, пожарникари, екшън, задъхано действие... и още нещо.
5. За да изгрее слънцето отново - сън или реалност е древният ритуал? Сън или реалност е древната битка?
6. Лесно е да живееш вечно - хич не е лесно, ако питате мен. Особено ако са забъркани отношения между демон и начинаещ заклинател.
7. Активна почивка - за някои хора най-доброто забавление и отмора е ловът. А за други най-привлекателен е ловът на...
8. Ужасът идва с мрака - ах, че готино заглавие! Разказва се за превъплъщението на човек в страховит звяр.
9. Среща при брода - извечният двубой между Доброто и Злото, който се води по необичаен начин и ще завърши още по-необичайно.
10. Отмъщението на орисницата - тук вече имаме на преден план злото в българските вярвания и митология. Много, ама много добро.
11. Натрапчиво зелено - кратка, но тъжна схватка между мъж и жена, черно и бяло, магия срещу магия и най-мъчното: една неродена любов.
12. Прошка за грешните - най-добрият разказ в сборника! Подобен на Отмъщението на орисницата. В селото убиват човечец и го заравят неопят. Черна котка прескача пресния труп, който се завръща от оня свят като нечовек и започва да мъсти.
13. Да отключим заедно - позитивен и философски разказ, според мен нарочно оставен за десерт, за да остави в читателя добро усещане след затварянето на книгата.

Искрено пожелавам успех на автора! Ще ми бъде и много интересно да прочета първата "Черна Фантастика", както и новата му книга - Нощта на Богомолката. Която, за съжаление, също е трудно намираема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар