вторник, 28 февруари 2012 г.

Стоманения ПлъхАвтор: Хари Харисън
Издател: Бард
Формат: 140 Х 210
Година: 2008
Стр: 624
Цена: 19.99 лв

Близо цял месец мина, откакто се боря със "Стоманения Плъх" на Харисън като прасе с тикви. Не че не е четивна книгата, просто вечерите ми бяха ангажирани и с други неща. И сега като се замисля за изминалото време от последното ми книжно ревю си викам - бре! Колко хубаво било да не ревюираш!
Хари Харисън не е от най-изтъкнатите американски фантасти, но е достатъчно добър и известен писател, най-малкото е носител на "Небюла" и "Локус". Роденият в Кънектикът автор с руски корени след две седмици навършва 87 години, да ни е жив и здрав още много години и да продължава все така да пише. Освен поредицата за "Стоманения Плъх", други известни негови фантастични поредици, видели бял свят на български са "Свят на Смъртта" и "Бил, Галактическия Герой", както и романът "Планетата на Прокълнатите".
Запознайте се с Джеймс Боливар ди Гриз - Стоманения Плъх, най-известния и неуловим мошеник в цялата Галактика! Във времена, когато в далечното бъдеще престъпленията почти са изчезнали, Джим ди Гриз притежава най-хладнокръвния и комбинативен ум, позволяващ му да мами и краде в планетарни мащаби. В отлична физическа форма, притежаващ куп оръжия и инструменти на занаята и надарен с неизчерпаемо чувство за хумор, той е герой, на чийто чар е невъзможно да се устои.
За "Стоманения Плъх" Харисън е написал дузина тънки романи, ревюираният от мен в момента омнибус съдържа четири от тях - съответно 4-и, 5-и, 6-и и 7-и поред. По същество те са доста свързани, за разлика от първите три, които могат да се четат и отделно. Но, за какво става въпрос?
1. Стоманения Плъх - както си върти далаверите и краде почти необезпокояван, внезапно Джим ди Гриз е сгащен от Специалния Корпус - чудовищна фракция, бдяща за реда в Галактиката, разполагаща с флотилии бойни кораби, неподвластна и на правителствата. Навремето Специалният Корпус е успял да залови дори легендарния Херълд Питърс Инскип, крадец и мошеник от най-висша класа, кумир и идол за подражание на ди Гриз. Каква е изненадата, когато вместо да го гръмнат или окошарят доживот, Специалния Корпус му предлага да работи за тях! Втора изненада - Корпуса до голяма степен е съставен от бивши престъпници, остави крадеца да залови крадеца! Трета изненада - шеф на Корпуса е... самият Инскип. Може ли Стоманения Плъх да устои на такова предложение?
2. Отмъщението на Стоманения Плъх - Джим ди Гриз и неговата любима Анджелина, луда, крадлива и бясна дори повече от него, са на меден месец, когато Специалния Корпус ги призовава. Новоизпечените радетели на справедливостта са впрегнати да спасяват Галактиката отново - тайнствена планета от милитаристичен характер воюва като бясна наред и печели победа след победа. Какво е някаква си планета за Стоманения Плъх? Ще се вмъкне в нея и ще я изгризе отвътре като буца сирене!
3. Стоманения Плъх спасява света - тук вече работата става много, ама много дебела. Див побърканяк успява да сътвори машина на времето и да се върне назад, оцапвайки историята така брутално, че ефектът в бъдещето и измирането на абсолютно всички хора и изчезването на сгради, светове... Ще се справи ли Джим ди Гриз? Трябва, най-малко заради живота на бременната си с близнаци съпруга!
4. Стоманения Плъх те иска - всички извънземни в Галактиката са се обединили в смазващ алианс, чиято единствена цел е унищожаване на човешкия род, всички хомо сапиенси трябва да бъдат избити до крак! Горките извънземни, те не предполагат, че Джим ди Гриз и неговата Анджелина горят от желание да им покажат това-онова. Откъде биха могли да знаят, че синовете на Стоманения Плъх току-що са завършили военна гимназия и са нахъсани още повече и от родителите си?

Екшън, хумор и чудна комбинативност - това са романите за "Стоманения Плъх". Ако ви се чете леко, приятно и неангажиращо четиво - това е. А, да, очаквам и следващ том с приключенията на Плъха от "Бард"!

Други ревюта на книгата може да прочетете в Сивостен и Книголандия.

1 коментар: