сряда, 7 март 2012 г.

Върховният Егоист



Автор: Теодор Стърджън
Издател: Абхаддон
Формат: 130 Х 200
Година: 1997
Стр: 344
Цена: безценна

Брилянтен сборник с разкази от брилянтен писател, преведени на български от брилянтен преводач! Това е Върховният Егоист, Том първи от събрани разкази на Eдуард Хамилтън Уолдо, известен с творческия си псевдоним Теодор Стърджън. Кой е последният ли? Ами, това не просто е авторът на Бленуващите Кристали, Повече от Човешки и От Кръвчицата Ти. Той е Бащата, оригиналът, творецът, пред който се прекланят титани като Кинг, Бредбъри, Кларк, Хайнлайн, Дилейни, Андерсън, Улф и кой ли още не.

По същината си този сборник съдържа най-най първите творби на Стърджън. Фантастика, фентъзи и хорър (о, да, и то какъв!) се редуват с чиста реалистика и творби, пропити от доброта. С интерес научих, че макар да е автор едва на шепа романи, то сборниците му с разкази са повече от дузина. Три години от живота си (от 17-а до 20-ата си година) Стърджън е плавал на търговски кораб, което дава отражение и на творчеството му - във "Върховния Егоист" има немалко морски разкази. Творбите са общо 45, мдааа, доста са кратички, повечето са буквално по 3-4 страници. Най-добрите обаче са по-дългите, ооо, определено. Малко ми е трудно да говоря за всичките шедьоври, защото в книгата слаб разказ НЯМА, но ще отбера поне за мен това, което бе най-доброто от доброто, спирайки се на петнадесет творби, или 1/3 от сборника:

1. Обявена стойност - Стърджън е майстор в това да ви покаже едно, вие да си помислите друго, а накрая да излезе съвсем трето!
2. Сърцето - омразата притежава чутовна сила, определено.
3. Съкилийник - може би любимият ми в сборника. Страховит хорър, човече!
4. Пухчо - ай, че малък сладък писан! Или...
5. Примка от светлина - всяка жена постига целите си с това, което природата я е надарила.
6. Позволи ми малък жест - отмъщението може да бъде така изтънчено...
7. Пушек - смелостта да вземеш правилните решения когато трябва определено си струва.
8. Някои хора забравят - проста история за това как леко и беззлобно може да зашлевиш простака така, че да не може да се опомни и да разбере откъде му е дошло.
9. Бог в градината - чудесен разказ за откритията, които можем да направим в задния двор!
10. Достойно за крал - поуката е една: винаги бъди смел и отстоявай позициите си, без да те е страх.
11. Котаракът Хеликс - определено съм почти сигурен, че Стърджън не си пада много по котките :-) За сметка на това няма равен да те убеди във факта, че фикционната реалност, създадена от него е по-могъща от истинската.
12. Ръцете на Бианка - силна доза еротика, умело нагнетяване на напрежението и съвсем неочаквана развръзка.
13. Кожна болест - как би реагирал, ако всяка сутрин кожата на цялото ти тяло се изхлузва като на змия, за да направи място на новата? Ами, когато живота ти поднесе лимон, направи си лимонада.
14. Махаут - "едни дребосъци от Цейлон. Носят дълги остени с куки накрая и рекат ли, могат да изправят слон на задните му крака."
15. То - страшно, ужасяващо и страховито! Само първото изречение от три думи е достатъчно да ви подготви - "ТО БРОДЕШЕ ИЗ ГОРИТЕ."

Шапки долу за чудесния превод на Любомир Николов - един от най-добрите съвременни български преводачи. Прочетете, прочее.

Няма коментари:

Публикуване на коментар