вторник, 20 март 2012 г.

Колорадеца / Огън



Автор: Стивън Кинг
Издател: Бард
Формат: 130 Х 200
Година: 2008
Стр: 160
Цена: 6.99

Едно от най-слабите неща на Кинг, които съм чел. В личната ми класация с негови книги, които не ми харесват застава точно до "Пътна Мрежа", "Торба с кости", "Играта на Джералд" и "Момичето, което обичаше Том Гордън". Кратка история, но за сметка на това скучна. През цялото време става въпрос за една млада готина стажантка в редакцията на малък вестник и двамата собственици на вестника, които са толкова възрастни, че вече могат само да й разправят приказки. Това и правят през цялата книга - разказват на момичето историята за смъртта на някакъв тип на плажа, която на всичкото отгоре излиза, че не и убийство, вероятността да е такова е съизмерима с шанса температурите в Сахара и Антарктида да се изравнят. Просто някакъв нещастен случай и това е, нищо особено, какъв ти трилър, какво ти крими. Книгата не е скъпа и не отнема много време за четене, но въпреки това не си заслужава.



Автор: Стивън Кинг
Издател: Плеяда
Формат: 130 Х 200
Година: 2008
Стр: 328
Цена: 12.50 лв

Ааа, ето това вече е истината! Вече си говорим за истинския Кинг! По-точно за този Кинг, който пише с псевдонима Ричард Бакман - името, с което Кинг е създал шедьоврите "Гняв", "Дългата разходка" и "Проклятието". Под този псевдоним е и романът "Огън", който авторът открива в стар, забравен кашон, опухва го от прахта и ни го поднася. Историята е чудесна и брутална точно по Кинговски.
Джордж и Блейз са типичните Крачун и Малчо - дребния, слаб и злобен Джордж е мозъкът на всички далавери, а грамадният, як и умствено изостанал Блейз е неговият верен инструмент. Двамата минават заедно през камара дребни шашми, кражби, обири, дори и за кратко лежат в затвора. Накрая Джордж решава да сглобят решителния удар, с който да гепнат по милионче на калпак и да си развяват шапките цял живот по слънчевите курорти - а именно да отвлекат новороденото бебче на богаташка фамилия и да поискат откуп за него. Проблем - точно преди началото на операцията Джордж е пречукан. Блейз обаче продължава да чува и вижда своя приятел след смъртта му, който го напътства във всичко. Дали това е призракът на мъртвия Джордж, или просто плод на увредения мозък на Блейз? Няма значение. Важното е, че героят, на който е кръстена книгата (оригиналът е Blaze, нямаше нужда да се превежда, какъв е тоя Огън?), решава сам да се заеме със сериозната далавера. Чудесен роман, не изпускайте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар