понеделник, 2 април 2012 г.

Кървави Книги - т.1



Автор: Клайв Баркър
Издател: Колибри
Формат: 130 Х 200
Година: 2012
Стр: 248
Цена: 14 лв

Хорърът и сборниците с разкази, тези така любими и угодни на душата ми наслади продължават да вървят ръка за ръка (по-точно зверска лапа за детска ръчица) на блогчето ми. Какво съм ви приготвил сега?

Видях бъдещето на ужаса... и то се казва Клайв Баркър.

Шапки долу, дами и господа! Тези думи на самия Стивън Кинг, отпечатани на първа корица съвсем не са случайни. Моите аплодисменти за издателство "Колибри", които се престрашиха да издадат третата в България книга на един от Тъмните Императори в жанра - след "Обречени на Ада" от 90-те и уж детската "Абарат", пред нас със своя първи от общо шест тома "Кървави Книги" застава Клайв Баркър, бащата на емблематичните Хелрейзър и Кендимен. По негови творби са заснети още и чудесните филми "Господарят на Илюзиите", "Нощна Порода" и "Среднощният Влак за Месо" (разказът присъства тук), направени са и небезизвестните компютърни игри "Undying" и "Jericho". Писател, който отдавна трябваше да е стъпил на родна почва - но нищо, по-добре късно, отколкото никога. Моля за вашите френетични адмирации за най-големия почитател на хоръра в страната ни - Иван Атанасов, превел перфектно цялата книга, работещ по следващите два тома от "Кървави Книги" (о, да!) и написал един от най-завладяващите предговори, които изобщо някога са ми попадали. Да не забравяме и ефектната корица плюс прекрасното оформление...

Но млъкни, сърце.

Защо трябва да прочетете тази книга ли?

Ами, заради тези творби вътре:

1. Кървавата книга - уводът към поредицата, и увод, и разказ. Една история за призраците, тайнственото и мрачното, за ясновидци и шарлатани, както и за това, че светът, в който живеем крие тайни и факти, които невинаги могат да се обяснят с рационализма и логиката.
2. Среднощният влак за месо - това трябва да сте го гледали под формата на филм с участието на Вини Джоунс и Брук Шийлдс, където бате Вини трепеше нощем хората в метрото с помощта на чук, сатър и други такива приспособления за обработката на месо. Чудесно!
3. Плямпалото и Джак - интересна и на моменти забавна история, гарнирана с черен хумор за един нисш демон, който има за задача да изкуши определен човечец. До какво ще доведе това обаче?
4. Кървав свински блус - брутално, гнусно и чудовищно. История за хора и прасета, която е отвъд фактора кой кого изяжда в крайна сметка, защо го прави... и най-вече как.
5. Секс, смърт и звезден блясък - поезия в действие! Един загиващ театър и купчина обречени актьори, които се готвят за последното си представление, което ще бъде епично и завладяващо... но пред каква публика ще изнасят този спектакъл?
6. В хълмовете, градовете - смазващо. Добре дошли в бивша Югославия, където два града воюват един срещу друг по начин, който никой от вас не си е представял. Веднъж на всеки десет години всички жители от единия град се срещат в единоборство с всички от другия, но признавам, това е сигурно най-оригиналния дуел, който ми е попадал някога.

Четиво, което просто не трябва да се пропуска. И завършвам с брилянтното изказване на самия Баркър:

Всяко тяло е кървава книга - където и да ни разтворят, сме червени.

1 коментар:

  1. Добра книга. Изчетох я преди време. Който си пада по диаболизма, готиката, ужаса ще я хареса.

    Между другото и аз драснах едни възгледи по темата, може да ти се сторят интересни: http://litvidrica.blogspot.com/2012/04/blog-post_08.html

    ОтговорИзтриване