понеделник, 22 октомври 2012 г.

Изборът - Златен Кан 2011Автор: колектив
Издател: Лингея
Формат: 140 Х 210
Година: 2012
Стр: 368
Цена: 12 лв

Хей хей хей, ето една наистина дългоочаквана селекция от разкази! Представям ви новите творби от миналогодишното трето издание на международния конкурс за фантастика и фентъзи Златен Кан! С разказите от първото издание може да се запознаете съответно в първи, втори и трети том на серията, а с разказите от второто издание - в четвърти том, озаглавен "Репликация". Да започваме, че нямам търпение! Зад тази чудесна корица се крият следните нещица:

1. Сергей Онишчук, Литва - ИЗБОРЪТ: ето го и победителят в конкурса. Оригиналното заглавие на разказа е "Раз-два", но определено не става така да кръстиш сборник, да не говорим, че другото си му пасва много повече. Една история за изборите, които правим през живота си и нещата, които ни лашкат насам-натам по кривите тесни пътеки, които изглеждат широки, прави и слънчеви. Докато в предните две издания на конкурса любими разкази ми бяха от българи и все на 10-а позиция (първото Илия Богданов с "Денят на Циклопа", второто Божидар Грозданов със "Свободен избирател"), тук трябва да призная, че лично за мен това безспорно е най-добрият разказ в сборника. Прочетете и ще разберете защо.
2. Ивайло Иванов, България - ПОКОРЯВАНЕ: аз лично досега не съм попадал на слаб разказ от Ивайло Иванов, а смея да твърдя, че съм изчел всичко публикувано от него. Варненското острие отново не изневерява на стила си и този път ни изненадва с една, затаете дъх - алпинистка фантастика. Какво ще се случи, когато най-добрите катерачи на света тръгнат да изкачват най-високия връх в... Слънчевата Система? Учудващо ниска десета позиция, силно се надявам Ивайло да напише продължение на това, определено си заслужава, историята има още какво да ни разкаже. А и писателят също - просто вижте този пасаж от разказа му: "места, където побоят се счита за нормален способ на комуникация, а изнасилването - за обяснение в любов."
3. Никола Николов, България - СКИТНИКЪТ ЕВРЕИН: много добре разказана история, авторът е без съмнение сладкодумен. Минусът за мен бе, че не каза абсолютно нищо, по-скоро преразказа библейската история за Ахасвер. Разказа е носител на една от двете специални награди на издателството.
4. Пиер Жан Бруйо, Франция - ЧУДОВИЩЕТО И МАЛКАТА ДАМА: нелоша история, но нищо особено. Малко ми напомни детска приказка от сорта на Джак и бобеното стъбло. Така и не се научих да харесвам френските фантасти, просто не ми допадат и това е.
5. Стоян Пешев, България - КОНТАКТ 37: скучновата фантастика, твърда като главата на комунист от Живкова България/СССР. Сух стил на описание, никакви образи, никакъв сюжет, купчина термини - старата школа на нов глас в действие. Осмо място - за какво, не ми е ясно.
6. Хота Домингес Алварес, Испания - НЕВИДИМ: кратко разказче, само три странички, но определено въздействащо!
7. Яна Колева, България - 666PRO-ПАДНАЛ АНГЕЛ: много красива история, заслужена 4 позиция! Сладурска история за един ангел, който обича да свири метъл и затова не го искат в рая, а за да отиде в ада, където метъла е на почит трябва да прави злини. Хумористична история, която по стил адски напомня този на Геновева Димова/Детелинова.
8. Божидар Грозданов, България - ОСЪДЕНИ НА ВЕЧНОСТ: трето място. Великият Баве е машина, която не знае умора и мели всичко по пътя си. В тази фантастична история човечеството е открило безсмъртието, само за да направи следващото откритие: че то не е благословия, а проклятие.
9. Михаил Дяченко, Русия - ПЛАЖЪТ НА ИРЕБРЬОБ: четири добри странички хубава фантастика, това е Плажът на Иребрьоб.
10. Антон Фотев, България - КУРБАН: другото четвърто място. Тони от Бургас е написал страхотна, страхотна история от българското народно фентъзи. Едни села, едни турци, едни свръхсъщества, страшна работа! Много ми хареса, евала.
11. Ден Шорин, Русия - ДВЕ СЕКУНДИ И ПОЛОВИНА: Ден Шорин е един от малкото автори, класирали се и в трите издания на конкурса. Притежава много добър стил, сериозен автор е и определено много ми харесва. Уникална история за един лекар, една операция и един избор... Чак 15 място.
12. Саша Либерти, Азербайджан - МОЙ МАРС: предъвкван безброй пъти сюжет, но пък за сметка на това добре и приятно разказан.
13. Марина Мартова, Русия - ПОМЕН ЗА ДРАКОНА: и в първия Златен Кан не харесах Марина Мартова, не ми хареса и сега. Последна позиция - там, където й е мястото.
14. Тошо Лижев, България - ИЗБАВЛЕНИЕТО: вж. коментара към разказ № 5.
15. Сибин Майналовски, България - УСМИВКА В ПОЛУНОЩ: ммм, бат Сиби е много, много добър! Всичко което пише е страхотно. Аз ли не знам кой е първия разказ от фентъзи цикъла за кръчмата Зелената Котка? Тери Сторн е легендарен Тъмен Маг, който се среща с една секси мадама, която пък е имала досег със самият... НЕКРОНОМИКОН! Тери иска пък да има досег и с книгата, и с мадамата, ама нея я преследват пък едни, дето искат да осъществят неприятен досег и с двама им. Защо 19 място, защооооо?
16. Йос, Куба - ТОЗИ ДЕН: хубава фантастика, даже много, много хубава! На Земята осъществяваме контакт - тоя де, с извънземните. Само че всички възможни видове извънземни решават да осъществят контакт с нас едновременно, в един и същи ден! Лудницата е пълна! 20 място.
17. Камен Петров, България - ТИХА НОЩ, СВЯТА НОЩ: второ място. Има защо. Коледните елхи не са това, което са - след като прочетете разказа, вече ще гледате на тях със съвсем други очи.
18. Алексей Зайцев, Русия - САМУРАЙ: Алекс е добър писател, който се е класирал на 12 позиция. Пише много добра хумористична фантастика, тази тук е малко по-екшън ориентирана, точно както обичам. Един самурай се бие с японски демон... О, да, препоръчвам!
19. Ния Цанева, България - КЪЩАТА НА ПЛАВАЩИТЕ ПЯСЪЦИ: шесто място. Има какво да се хареса в творбата, има и какво не. Ще се въздържа от пълен коментар, понеже четох разказа на свещ (нямаше ток) и това може да е повлияло на преценката ми.
20. Ясен Василев, България - СИЗИФ В МЕТРОПОЛИС: осмо място. Чудесна фантастика, много ми хареса. Познавам Ясен по-скоро като поет, не толкова като писател, но определено поезията страшно му помага в този оригинален прочит на древногръция мит. Хареса ми, определено.
21. Христо Пощаков, България - КАТЯ: бате Ицо няма спирка, тук печели другата специална награда на издателството. Много добър, много човечен разказ, много истински. Браво.
22. Андрей Скоробогатов, Русия - ПИТОМСТВОТО НА ПОТОМЪКА: единственото, което ми хареса в този разказ е фамилията на автора му :-D
23. Ивелина Панчева, България - ЛИПСВАЩАТА ЧАСТ: въпреки че е 7-а, бих класирал този разказ още по-нагоре. Младо момиче цял живот свири на цигулка, но звуците все нещо не им достига, за да бъдат перфектни... Тогава тя намира правилната цигулка и става звезда от световна величина. Къде се крие обаче тайната на този успех?
24. Наталия Шчерба, Украйна - АНТИПРИЗМА: десето място. Разказът почна малко тегаво, но се разви добре и накрая завърши чудесно. Добрата стара история за това, че виждаме само онова, което искаме да видим... или което другите искат да видим.
25. Димитър Бахчеванов, България - ПЕРСИЙСКИ ИМЕЙЛИ: сладурска история в три странички за един котарак (даааа, обичам котки, писан!), който се е научил да пише на компютър и разпраща любовни имейли на други котки. Какво веселба?
26. Хосе Висенте Ортуньо, Испания - ЕДИНСТВЕНИЯТ: чудесна фантастика с хумористични елементи за космичните божества и един неочакван, изненадващ край. Но пък напълно логичен.
27. Бранимир Събев, България - ИГРАТА НА БОГОВЕТЕ: ето го бе, ето го батко! Класиран на 18-а позиция, моя милост отново завършва сборника, както направи това с втори том в първото издание на конкурса. Марк Тулий Октавиус е римски пълководец, сгрешил пред своя император и наказан да се бие на Колизеума като гладиатор. Какво ще се случи обаче, когато се намесят висшите сили във Вселената, решили да изиграят Играта на Боговете? За този разказ Кънчо Кожухаров от издателство "Лингея" казва, че му прави впечатление искреният кеф, с който съм написал разказа. Признавам, виновен съм - пиша с основната цел да доставя кеф и на себе си, и на хората, които ме четат.

Книга, която не е за изпускане. Побързайте, тиража е супер ограничен.

5 коментара:

 1. Много се радвам, че Сергей Онишчук е спечелил. Неговият разказ "Еретикът" беше един от любимите ми в предишния сборник. Нямам търпение да прибавя и "Изборът" към своята колекция. По всичко личи, че ще си заслужава!
  П.П.
  Основната ти цел (що се отнася до писането) е постигната.
  :)

  ОтговорИзтриване
 2. Добре, това от къде мога да го намеря - няма го в нито една онлайн книжарница, издателството няма сайт, някакви идеи?

  ОтговорИзтриване
 3. Освен на 21 май, вторник да дойдеш вечерта на сбирката на столичния клуб по фантастика "Ефремов" (ул. Кракра 2А, бившето Лиляна Димитрова, ет. 2, стая 213, от 20:00 часа), когато ще има тема за сборника и да си го закупиш лично от издателя Кънчо Кожухаров...

  ОтговорИзтриване