четвъртък, 11 април 2013 г.

Кървави Книги - т. 2



Автор: Клайв Баркър
Издател: Колибри
Година: 2013
Стр: 224
Цена: 14 лв

Измина цяла година от публикуването на първия том Кървави Книги на Клайв Баркър и ето, че Колибри ни зарадваха и с втория том. Разказите отново са преведени чудесно от Иван Атанасов, който за първия том отнесе награда за превод от Книга за теб. Корицата също е чудесна, перфектно се връзва с творбите вътре. Нека кажа няколко думи за петте разказа:

1. Ужас - спомних си романа "Маска" на Дийн Кунц. Трима студенти, два болни мозъка и една брадва. Коктейл, който може да има непредсказуем ефект...
2. Адска надпревара - много добро, напомни ми малко по стил на Геймън. Дошло е време за адска напревара! Дошло е време да се надбягваш с дявола! Кой ще победи, кой ще сте спечели! Залогът е целия свят, а правила липсват.
3. Джаклин Ес - последна воля и завещание - ето нещо малко кинговско. Джаклин е жена, която увлича мъжете покрай себе си и ги върти както си иска. Но внимавайте - тя притежава свръхестествена дарба. Дарба, която може да ви струва живота.
4. Кожите на бащите - ето това е чист баркъров стил. Жежки ден в пустинята, един изпушил двигател и... внезапно появявящи се сякаш от нищото демони. Гигантски абнормални чудовища, които обсаждат близкия град и мрат много, много трудно. Любимият ми разказ в сборника.
5. Нови убийства на улица "Морг" - реверанс към големия Едгар Алън По и едноименния му разказ. Убийствата се случват в наши дни, на същата улица. С разплитането на случая е натоварен немощен старец, който се пада далечен родственик на може би самият По? И кой убива хората на улица Морг - отново ли е човекоподобна маймуна, или нещо друго?

За разлика от изброениете, Клайв не притежава моментната липса на логика при Кунц, не се стреми да открие отговора на живота, човека, отношенията между хората и вселенската истина като Кинг, ползвайки хоръра за целта, или пък да ни очарова с нереално изкривената си визия за реалността като Геймън. Баркър просто е болен мозък, притежаващ уникален талант, оригинален стил и безсърдечно замахва с перото си, проливайки кръв по белия лист - дали перото ще е остър бръснач или груба брадва, дали ще е фин скалпел или ужасяваща моторна резачка, човекът си разбира от работата и го прави премерено, студено и по неподражаем начин.

Абе, само хората от Библиотеката и Блажев ли освен мен ревюират първи и втори том на Баркър? Я веднага да се поправите, книжните блогъри!

11 коментара:

  1. Чудно. Моите два тома са на рафта, съвсем скоро ще им дойде редът.

    ОтговорИзтриване
  2. Супер. И моите два тома са на рафта :)

    ОтговорИзтриване
  3. Баркър наистина няма никакви задръжки, когато си развихри фантазията. Страхотен е!

    http://www.azcheta.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3162:karvavi-knigi&catid=3:review&Itemid=27 ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Не са само те. Просто никой не е чувал за мен, защото съм прохождащ в тази дейност:

    http://litvidrica.blogspot.com/2012/04/blog-post_08.html

    http://litvidrica.blogspot.com/2013/04/ii.html

    Хубаво е, че хорарът се разраства по малко и на наша почва.

    ОтговорИзтриване
  5. Оу, веднага те добавям в блогрола.

    ОтговорИзтриване
  6. В момента я чета. Не мога да се откъсна от нея. Скоро - ревю и от мен.

    ОтговорИзтриване
  7. Ще очаквам се нетърпение O:-)

    ОтговорИзтриване
  8. Добре, че ме подсети, Бран ;) Имах ревю само на първата книга, та позачаках и втория том да ги пусна заедно.
    Ревюто (двойно) вече е качено в сайта ми:
    http://thegodoftearsproject.weebly.com/104210891080109510821080-108510801077-108910841077-1050109810881074107210741080-10821085108010751080.html

    ОтговорИзтриване
  9. Браво, прочетох го вече, даже го линкнах в Клуб Галактики :-)))

    ОтговорИзтриване