понеделник, 30 септември 2013 г.

Пътят на Тигъра 1: Отмъстител!



Автор: Марк Смит и Джейми Томсън
Издател: ИК "Книги-игри"
Година: 2013
Стр: 160
Цена: 11.99 лв

Книгите-игри настоятелно опитват да се завърнат на родния книжен пазар, което лично мен ме радва неимоверно! За пръв път в Новата Вълна излиза преводно заглавие, и то не кое да е, а именно първата книга от шесттомната поредица "Пътят на Тигъра" - "Отмъстител!". Както може би знаете, в България през 90-те издадоха от 3-та до 6-та, като първа и втора така и не видяха бял свят. Е, първата видя, очакваме и втората.

Плюсове:

+ Историята като цяло. Първо, уникалната идея: имаме един дарк фентъзи свят с орки, тъмни елфи, всякакви чудовища - тролове, ефрити, гнусни изчадия и изведнъж: нинджи! Твоят герой е обучаван цял живот убиец, следващ Пътя на Тигъра, който трябва да спаси света и да отмъсти за убийството на баща си. Чудесно написана, внимателно и точно подбрани думи, плюс настръхващи на моменти епизоди и отвратителни начини за умиране и убиване. Изобщо, всички добри работи, които може да роди писателски мозък от Великобритания.
+ Нивото на трудност. Смъртта дебне буквално във всеки епизод и книжката хич не е лесна. Първия път като я превъртях докато стигна до победния край героят ми умря 5-6 пъти, при това нито един от тях по време на битка.
+ Картата. Определено е нарисувана в пъти по-добре отпреди. Има добавени много неща, които преди бяха изтървани, а други са преведени по-добре (старите Пилони на Промяната вече са Стълбове на Промяната, Дуароухейм - Джуджедом, Оукънхълс - Дъбокор, Харит-Свраков си е само Харит, още повече че не става въпрос за свраки, а за Вранова река, която тече през него, Грейгилдс - Сиви задруги, Странд - Прибрежие и т.н)
+ Наличието на солиден пантеон от богове в свят, където религията играе изключително важна роля. Имаме Куон Изкупителя, на който се кланя нашият нинджа, богове като Злост - злия брат на Куон, лошият бог на войната Васч-Ро, богинята на отмъщението Немезида, Всемайката, Съдбата, Смърт, Морейн - бога на властта и колко още!

Минуси:

- Корицата. Все си мисля, че щеше да е по-удачно на нея да има нинджа, фентъзи сетинг, главен злодей или прочее. Тази жена която виждате мисля че е една Тъмна елфка, с която се биеш на подземна арена и въобще не е някой от босовете.
- Превода. Някои неща са преведени по-добри, ала други направо... В интерес на истината, ако досега не сте чели Пътя на Тигъра, това едва ли ще ви е проблем. Но ако сте играли предните четири книги и особено ако сте им фенове, някои неща няма да ви харесат. Пустинята на Оракула сега е Пустиня на Прорицателя, Стените на Сенките - Сенкостен, Пустинята на Опечалените е Пустиня на Наскърбените, Града на Ясновидците сега са Ясновидски Обиталища. Но това не е най-лошото. Фиордите на Голямата долина сега са Провлаци на Големите долини. Моля, разтворете Уикипедия и вижте, че разликата между фиорд и провлак е ОГРОМНА, а това на картата са именно фиорди. А има неща, които преди бяха преведени кофти, а сега още по-лошо: Quench-heart keep беше Кула на Утоленото Сърце, сега е Сърцегасна Твърдина. Земята на Огнените Чапли сега е Земя на Огнечаплите, в оригинал Firedrakes. И ако преди 20 години е нямало интернет и възможност да преведеш firedrake (което на практика си е малък дракон), сега оправданието какво е? И най-кофтито: Sea Elves Sound преди беше Море Песни на сирените, сега е Море Самодивски напев. Какви самодиви в тоя сетинг? Откъде българска митология там? И какви са тия морски самодиви? На епизод № 83 попаднах на следното, цитирам: "Огромните бедрени кости са разцепени заради гръбначния мозък в тях." Моля?
- Илюстрациите. Оригиналните английски са, но са поместени в предговора и в края на книгата като малки картинки, част от статии за авторите и книгите-игри. Впоследствие се оказа, че авторите нещо не са се разбрали за авторските права върху илюстрациите на оригиналните художници и това е единственият начин да се позаобиколят правилата.
- Цената. За 160 страници 12 лв са си пладнешки обир, извинявам се.

Приятната изненада на довиждане. Феновете знаят, че последната, шеста книга от поредицата - "Пъкъл!" завърши хептен наникъде, как главния герой пада в мрежата на гигантски паяк, който се приближава. Авторите пишат седма книга, с която да завършат поредицата като хората веднъж завинаги.

Остава ни само да чакаме.

2 коментара:

  1. Страхотно ревю!
    Макар като малък да прочетох само "Узурпатор!", setting-ът, историята и фините детайли ме грабнаха - бях потопен в света и в дейстието. То затова наскоро си взех и цялата тетралогия (2ра до 6та книга) :)

    Относно грешките - жалко, че ги има, но наскоро като прелистих 3та книга и през 10тина страници намирах грешки, произтичащи от липсата на редактор (или претупване на наличен такъв). Кофти е, че такива грешки в книгите не трябва да се допускат, тъй като от тях добиваш (и подновяваш) опит в правилата за писане и структуриране на текст.

    Относно цената - кофти е, че е толкова висока, при все обема, но аз я оправдавам с факта, че книгата е издадена с лични средства, платено е на преводач, а и ще се платят авторски права (има си договор) на британските автори.

    ОтговорИзтриване
  2. Имаше обаче и спонсор, който даде пари за издаването ей така, нещо от порядъка на 500-1000 лв.

    ОтговорИзтриване