четвъртък, 28 ноември 2013 г.

Танцуващият Замък 2: Изроди и Лузъри



Автор: Робин Джарвис
Издател: Милениум
Година: 2013
Стр: 584
Цена: 17 лв

Ето го и дългоочакваното продължение на Танцуващият Замък! Чудесната корица и оформление отново са оригиналните, с които май излиза по цял свят, ако не се лъжа.

Танцуващият Замък разпростира бързо заразата си из Англия в това продължение, паразитирайки из целия остров. И не само там - хищната книга вече протяга и задушава в пипалата си Германия и други европейски страни, а САЩ отчаяно се съпротивлява на пагубното й влияние. Положението изглежда обречено.

Този път главните герои са "лузърите", или така наречените "аберанти" (много хубава дума, много ми хареса). Натъпкват един лагер с деца, които имат природен имунитет към книгата и се опитват отчаяно да ги привлекат към чудния живот в Муункастър. Въпреки всичките усилия, повечето деца си остават нормални.

За съжаление, търпението на Измъс и слугите му се изчерпва и лагерът... се превръща в концлагер. Храната и всичко други става оскъдно, хлапетата са принудени по цял ден да работят, да берат гадния плод минчет, да слугуват на пазачите си - зловещите стражи Пунчинело... Положението се скапва с всеки изминал ден.

И още - в едно от децата се е вселил духът на самия Измъс и то постоянно прави мръсно на останалите. Ала в друго се е вселил Потайният Дух на Замъка, който притежава дарбата да се телепортира в Кралството и да се връща оттам, носейки различни предмети... А чудовищата от света на Муункастър вече спокойно идват в нашия.

Плюсчета:

+ книгата е обемничка, но се чете учудващо бързо, гладко и приятно;
+ Джарвис пише увлекателно, изобщо не сваля нивото спрямо първата книга, напротив - прехода е така естествен, че имам подозрение: Танцуващият Замък на практика е една огромна тухла, която е разцепена на по-малко;
+ читателят е много, много съпричастен със съдбата на героите, определено;
+ "Милиони хора са в мрежата. Някой би си помислил, че пред тях са открити неограничени възможности. Но те съвсем не се стремят към това. Твърде големият избор ги обърква. Както ви казах, те желаят ред. Искат някой да им каже какво и откъде да си купят. Хората са подвластни на стадния инстинкт. Ето защо хаосът на интернет се укротява и приема желаните от тях форми при всяко щракване на покорната и безропотна мишка. Издигат преградни стени в безкрайността, понеже изпитват ужас пред срещата с неограничените условности."

Минус:

- заглавието е не само отвратително, ами направо ужасно. Толкова ли нямаше по-читав начин да се преведе на български Freax and Rejex?

С голямо нетърпение очаквам следващата книга от Танцуващият Замък - Fighting Pax! О, да - историята съвсем не е приключила. И него ще прочета с голям кеф. Книжката беше супер добра.

Само да не го преведете като Мирния Борец или нещо от сорта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар