сряда, 6 ноември 2013 г.

Мечове в Града



Автор: Колектив
Издател: Екопрогрес
Година: 2013
Стр: 348
Цена: 12 лв

Нов сборник фентъзи разкази от български автори! Ето и фейсбук страничката му - плс лайк!

С гордост ви представям следващата книга на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър - "Мечове в Града", своеобразното продължение на познатия ви "Мечове в Леда". Този път обединяващият фактор не е зимата, а градът - разказите са в модерния жанр ърбън-фентъзи. За мое съжаление, този път не участвам в сборника по никакъв начин - нито като съставител, нито като автор или нещо друго. Просто подкрепям инициативата.

Сборникът е, смея да твърдя, още по-хубав от предния - по-дебел, с повече автори, с по-добра корица, на разумна цена, а и разказите са чудесни. Някои от авторите, участвали и преди сега са определено израснали като творци, а има и немалко нови, които се публикуват за прът път и се справят учудващо прилично. Тук трябва да се отбележи и чудесната редакторска работа на Весислава Савова, буквално на места си личат явни подобрения.

А сега, нека пристъпим към разбора на 16-те автора и техните разкази! Споменавал ли съм между другото, че 16 е любимото ми число?

1. Александър Драганов - Тримата пазители и златната ябълка: без съмнение един от най-добрите разкази в сборника и мой личен фаворит. Златната ябълка, тази апетитна хапка за силите на Злото действително съществува и тази нощ ще узрее. Единствените, които могат да я опазят са тримата пазители. Кои са те и ще се справят ли - разберете сами! Председателят на НКФХ и съставител на сборника се е справил просто epic!
2. Васил Мирчев - Шаман: също много епичен разказ като предния, изпълнен с много екшън, схватки, бой и лудница, както аз обичам. Сигурно вторият разказ, който харесах най-много. Заклинания, призоваване на чудовища, всякакви магии! Намигването към Мирослав Пенков и творчеството му ме накара да се усмихна. Силно препоръчвам.
3. Димитър Димитров - Краят на сънищата: хубав стил, богат език и речник, чудесни описания и прекрасно въображение. Внимавайте със сънищата, те могат да станат реалност! А случи ли се това - не забравяйте, че сред сънищата има и кошмари.
4. Димитър Дъковски - Елпида: красив разказ, красива легенда. А, да - и внимавайте с метрото. Особено лондонското.
5. Донко Найденов - Битката за Дурикс: фентъзи разказът на Донко е сигурно най-малко "ърбън", което не го прави по-малко добър. Владетелят Уктарис е дошъл, за да си върне това, което му принадлежи по право - отнето му от красивата, ала опасна Питолия.
6. Иван Димитров - Спас и вълшебният медальон: Фогъра е машина! След участието му в предния сборник Мечове в Леда се завръща с един много хубав и приятен разказ, който е лекичко намигане към Стражите на Съзвездие Пентаграм 1 и 2, реалити романите, които правихме в Радио София. И за малки, и големи.
7. Иван Русланов - Непростимият грях: много, много добър разказ. Един интересен поглед към театъра, тайните които крие в подземието си и що за чудати актьори играят на неговата сцена. Определено силен финал.
8. Ивета Атанасова - Чуждите: Ивета рисува една постапокалиптична картина за група хора, които са се обединили срещу нашествениците. Съпротивата продължава вече с години, нашите се крият в МОЛ... Всъщност, прочетете сами, ще останете доволни.
9. Коста Сивов - До преизподнята и обратно: хахаха, Коста, заглавието на този разказ да не е "случайно" намигане към До Ада и Назад? Ениуей, Сивов е написал чудесен разказ, при него няма празно. Да, понякога си достатъчно силен, за да атакуваш, но какво ще направиш, когато си принуден да се отбраняваш?
10. Lady Pol The Beloved - Наследството: чел съм разказ на Поли от Русе във втори брой на сп. Дракус - Прероден и още тогава ми направи силно впечатление. Тук имаме силно автобиографичен разказ - в една зимна вечер куп русенски метъли се събират в кръчма The Legacy, където има концерт. Концерт, който няма да е като останалите.
11. Петър Пенев - Сенки над града: магьосници се срещат във Велико Търново, за да се изправят заедно срещу Зло, което едва ли може да бъде победено. Прекрасна финална битка.
12. Радослав Балабанов - Дъга: едно наглед безобидно пътешествие с влак ще излезе от релси, когато в купето на млад мъж и приятелката му внезапно се намърда... един странен господин.
13. Сибин Майналовски - Бира, магии и пържена цаца: Сиби освен автор (прочетохте ли Сянката?) е и човекът, отговорен за корекциите в книгата и за предпечата: странирането и корицата. Разказът му тук е повече хумористичен, от цикъла за кръчма "Зелената котка", който съвсем скоро ще излезе на хартия под името "Усмивка в полунощ".
14. Станьо Желев - Никога не се доверявайте на демон: една магьосница ще трябва да се разправи с могъщ демон в градска среда, разчитайки единствено на уменията си и на помощта на своя бял вълк.
15. Чавдар Ликов - Приключенията на Пикуел: един хумористичен поглед върху героите, избранниците и техните жени и мисия. Вярвам, че ще намери почитателите си.
16. Явор Цанев - Енергиен вампир: говорил съм ви достатъчно за Явор, за Дракус, за Странноприемницата и Вино на Мъртвите. Стилът на разказа е чудесен, а заглавието може да ви наведе на мисълта за какво точно става въпрос.

Ето и друго ревю на сборника в Цитаделата.

Единственият проблем е, че тази чудесна книжка не може да се открие в големите вериги. Освен лично от авторите, може да си я закупите на сбирките на НКФХ "Цитаделата", в "Български Книжици", на пл. Славейков - 6-та маса, клуб за игри Паладиум Геймс в жк Изток - ул. Майор Юрий Гагарин № 30, ако сте от Русе - в Rockstar Cafe, за провинцията - може да я поръчате оттук... засега е това, ако има ъпдейти с нови места, ще ги пусна като коментари под тази статия.

Приятно четене! Ще бъде!

Няма коментари:

Публикуване на коментар