петък, 14 март 2014 г.

Кутия с Форма на Сърце



Автор: Джо Хил
Издател: Сиела
Година: 2007
Стр: 352
Цена: 12 лв

Както може би знаете, Джоузеф Хилстрьом Кинг, известен повече с литературния си псевдоним Джо Хил, е син на Стивън Кинг. Преди съм ви говорил за неговия чудесен роман "Рога", а това е вече дебютната му книга - романът "Кутия с форма на сърце", издаден преди седем години от Сиела, продаден в 23 страни и с филмови права, откупени от Warner Bros.

Джудас Койн е застаряваща рок-звезда, прехвърлил петдесетака. Групата му вече се е разпаднала - някои са напуснали, други са мъртви и има соло-проекти, но като цяло славата вече се отдръпва от него, а и той вече не се интересува много от нея. Изкарал е предостатъчно пари, живее кротко в имението си с две кучета и младо гадже - негова почитателка. Внезапно обаче мъжът, който движи нещата му и е личен секретар открива, че някой продава призрак по интернет.

Джудас го раздава ексцентрик, а и трябва - колекционира какви ли не шантави и мрачни неща: самопризнания на вещици от Средновековието, черепи, клуп с който са обесили човек, картини рисувани от серийни убийци... дори истински снъф-филм. Естествено, че трябва да притежава и нещо такова! Призракът веднага е купен.

Полтъргайстът пристига под формата на стар костюм, затворен в кутия с форма на сърце. Много скоро той излиза и започва да прави истински проблеми - сиреч, да се опита да убие всичко живо около себе си. Духът е толкова силен, че не му пречи да се появява и посред бял ден - било пеш, било карайки стария си пикап.

Секретарят вече е посегнал на живота си, а Джудас и приятелката му трябва да бягат, да спасяват живота си и да намерят начин да се отърват от отмъстителното изчадие.

Харесах романа, обичам истории за призраци. Не мога да кажа дали ми хареса повече от "Рога" или не - доста са различни, и двете книги не са перфектни, но определено стават за четене. Сега, Джо Хил не е баща си Стивън Кинг, както и Табита Кинг, съпруга на Кинг и майка на Джо (също писателка) не е Стивън Кинг, но това не означава, че романът не е добър.

При положение, че в книжарниците на Сиела и на щанда им на панаирите на книгата "Кутия с форма на сърце" се продава само за пет лева мисля, че този хорър-трилър е доста добро попадение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар