неделя, 3 август 2014 г.

Младият Шерлок Холмс - Облакът на Смъртта



Автор: Андрю Лейн
Издател: Ибис
Година: 2014
Стр: 268
Цена: 11,90 лв

"Всяка история си има начало..."

Когато за пръв път Артър Конан Дойл ни запознава с безсмъртния си герой Шерлок Холмс в първата история за него - "Етюд в червено", то пристрастеният към лулата, цигулката и кокаина велик детектив е в Христова възраст с установени навици, развити умения и изграден стил на работа. Но какво е било преди това? За това ще ви разкаже авторът Андрю Лейн.

Годината е 1868-а и 14-годишният Шерлок Холмс с разочарование научава, че през ваканцията няма да остане у дома заедно с родителите и брат си Майкрофт. Вместо това е принуден да прекара лятото при своя чичо и леля, които не е виждал никога. Ваканцията му се оказва всичко друго, но не и отегчителна, когато в гората внезапно се натъква на труп... Шерлок е твърдо решен да разследва връзката, а в деянието му помагат негови нови приятели.

Останах много доволен от работата на Андрю Лейн. Авторът знае какво прави, голям е фен на Шерлок, чел е всичко, изучавал го е, подготвил се е, с една дума - професионално изпипана работа. Романът е написан грамотно, увлекателно, с талант и страст, за да не посрами учителя. Попадение без съмнение.

"Облакът на Смъртта" е без съмнение четивна книга, интересна и достъпна не само за тийнейджъри, а и за по-големи. Отдавна не бях попадал на заглавие, което така да ме грабне, книга която да разгръщам страница след страница и да не се успокоя, докато не я изгълтам цялата. Макар Шерлок да е едва на 14, макар това да е първият му случай, на крехките му младежки плещи тегне огромен товар - защото злодеят в романа се цели директно в Британската империя...

Намерението ми за книгата, която държите в ръцете си, бе да разкрие какъв е бил Шерлок Холмс преди Артър Конан Дойл за пръв път да го представи на света. Какъв е бил като тийнейджър? Къде е ходил на училище и кои са били приятелите му? Къде и кога е усвоил уменията, които демонстрира по-късно – логичния ум, бокса и фехтовката, любовта към музиката и свиренето на цигулка? Какво е изучавал в университета? От какво се е страхувал? Обичал ли е някого и ако да – кого? „Облакът на смъртта“ пресъздава наново култовия детектив като брилянтен и симпатичен тийнейджър и в същото време запазва духа на оригиналните книги.

Има и други книги, общо са към 5-6, тази е първата, другите въпреки че са поредица не са свързани и спокойно могат да се четат поотделно, понеже всяка проследява отделно приключение. С нетърпение очаквам следващите приключения на младия Шерлок Холмс! Вярвам, вие също.

Няма коментари:

Публикуване на коментар