събота, 9 август 2014 г.

В Лоното На СтрахаАвтор: Владимир Василев
Издател: самиздат
Година: 2014
Стр: 192
Цена: 12 лв

Малцина родни творци могат да се мерят с размаха на зловещото въображение на Владимир Василев. Изключителният му стил и непринуденото му, почти свръхестествено умение да съгражда кошмарни светове, за да ни разкрие Злото в нас и извън нас ще завладеят всеки поклонник на диаболичната естетика. А най-хубавото е, че това е само началото и впечатляващият му талант тепърва ще покорява нови територии - Адриан Лазаровски

Владимир Василев е млад автор, в твърде крехка писателска възраст - все още студент, неотдавна преминал абитуриентския си бал. "В лоното на страха" е първата му книга. Както при доста български автори (в това число и мен), книгата е: 1. Самиздат. 2. Сборник разкази. 3. Хорър. Как да не ми направи впечатление и да не я прочете човек?

1. Самодиви - момче и момиче пристигат с автомобила си в село, където нещата не са такива, каквито изглеждат и се крият тайни...
2. Сезонът на сколопендрите - як разказ с екшън, един от любимите ми в сборника! Няма да разкривам много, само ще кажа, че ако сте фен на филми като Пришълецът и Нещото това ще ви изкефи.
3. Из бездната на митовете - група иманяри търсят старо съкровище, ала ще се натъкнат на ужаса.
4. Музикантите, които свиреха след полунощ - кратък, ала добър рокаджийски разказ :)
5. Все още те желая - две странички любовно есе. Да, и такива неща има!
6. Предплатено убийство - криминален разказ за наемен убиец и неочакваното изпитание, пред което е изправен.
7. Опера от друг свят - две момчета, един антиквар и един наглед обикновен предмет, който притежава пъклена сила.
8. Прокубораторите - двама старци си разказват история, в която са намесени висши, страховити създания от друго измерение.
9. Ръцете на правосъдието - ръцете на правосъдието са навсякъде, не можеш да избягаш от тях.
10. Кукли от царевична шума - класическа история за злокобна къща, прокълнат човек и ... кукли.
11. Живо дърво - известен писател, автор на биографии ще се срещне с богат човек от стар род, над който тегне проклятието на рядка, нелечима болест.
12. Асансьорът - едно наглед невинно и приятно нещо като това да отидеш на гости при гаджето си може да се превърне в ужасяваща случка.

Тотален ъндърграунд - освен че можете да си я закупите или лично от автора, или само в книжарници Буктрейдинг, тази книга няма издател, редактор, коректор, дори няма ISBN! На теория, документарно погледнато тази книга не съществува. Книгата е чудесно написана, не ме разбирайте погрешно - грамотно, с талант, въображение и размах. Владимир пише чудесно, тепърва от него ще можем да очакваме само хубави и увлекателни истории.

Нещо безценно: авторът притежава лъвкрафтов изказ - малко диалози, много описания, пищен, разточителен стил, с много прилагателни, завладяващ. Чудесно е, че имаме роден автор с такъв изказ, и то специално в хоръра. Като всяка първа книга, естествено, и тази има своите дребни недостатъци, но в случая те са минимални.

Дайте шанс. Заслужава си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар