събота, 6 юни 2015 г.

Боксьорът



Автор: Райнхард Клайст
Издател: Еастра
Година: 2014
Стр: 200
Цена: 14 лв

Изключително интересна и забавна книжка, останах приятно изненадан. Първата ми реакция беше - графичен роман? Хм. Обаче се оказа доста по-интересна, отколкото предполагах. Да, скъпи читатели на блога, тази книга на практика си е нещо като комикс, но не съвсем... и малко повече.

Книгата е писана от германец и описва премеждията на евреин в концлагерите (да, знам как ви звучи). Въпросният евреин е не кой да е, а полският евреин Хари/Херцко/Хершел Хафт, боксьор, стигнал до професионалния ринг. Малко повече информация.

Хафт е роден 1925-а в Белхатов, Полша и е едва 14-годишен, когато нацистите окупират страната му. Той е най-малкият в семейството, има още 2 братя и 5 сестри. Бащата умира рано и Херцко започва да работи едва петгодишен. Когато нацистите идват, той и брат му се занимават с контрабанда, за да има какво да ядат. Нашият главен герой е едва дете, когато го вкарват в концлагерите - Белхатов, Аушвиц, Яворжно...

За да оцелява в концлагера, Херцко се боксира за удоволствие на нацистите. Има десетки аматьорски боеве там - бие се за храна и да спаси живота си: немалко от противниците му, победени от него са били разстреляни. Голям негов помощник се оказва Шнайдер - есесовец, с когото стават приятели и той му помага нееднократно.

Вече двадесетгодишен, Хафт успява да избяга от конвой през гората, сподирян от куршуми. Войната скоро свършва и той заминава за Щатите, където започва да се боксира сериозно. Като боксьор има 21 професионални мача, от които 13 победи, 8 с нокаут. Съдбата обаче го изправя срещу непобедимия Роки Марчиано (49 про-мача, 49 победи, 43 с нокаут), така и слязъл от ринга ненадвит и пада. След мача и впоследствие по биографии Хафт твърди, че той и семейството му са били заплашвани със смърт и е трябвало да падне - за връзките на Роки с мафията може да се говори много. Това е и краят на боксьорската кариера на Хафт - след това отваря магазин за плод-зеленчук като покойния си баща и се посвещава на семейството си.

Графичният роман е много интересен, по действителен случай, ще ви достави удоволствие. Има и доста други интересни неща, които нарочно не съм споделил, книгата е писана с помощта на сина на Херцко. Дайте шанс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар