неделя, 14 юни 2015 г.

Бягащият Човек / КериАвтор: Стивън Кинг
Издател: Ибис
Година: 2015
Стр: 244
Цена: 12,90 лв

Когато преди бая време четох за пръв път "Бягащият Човек" от Кинг, не се впечатлих особено и след като се регистрирах в Гудрийдс му дадох само 2 звезди. Сега, когато го прочетох отново оценката вече е 4/5. Нормално - с такъв добър превод и такова добро издание (пълно, а не орязано като предишната, която приличаше на детско тефтерче) вече разликата се усети определено.

Напрежението те запраща през историята със задъхваща скорост и буквално разсичаш страниците, за да стигнеш до унищожителния финал.

Годината е 2025. Световната икономика е в руини, а Америка е прекрачила ръба на екологичната катастрофа. Всеобщата телевизия замазва очите на масите със садистични игри, в които участници залагат живота си с надеждата да припечелят малко пари.
Бен Ричардс е изгубил работата и надеждата си. Невръстната му дъщеричка е болна, а сметките за лекар са непосилни за жител на бедните квартали. Последната му възможност е „Бягащият човек” – най-зрелищното риалити на Всеобщата телевизия, в което всеки зрител е и участник в преследването. В продължение на месец Бен трябва да се крие не само от специално обучените Ловци, а и от обикновените хора, готови да го предадат срещу възнаграждение. Наградата за преживелия гонитбата е един милиард долара. Уловката? Никой от участвалите досега не е оцелявал.

Просто страхотно е описано как Бен Ричардс бяга като луд и се бори подобно на плъх за живота си в стремежа да спечели някой долар, за да могат жена му и детето му да са добре - дъщеричката му да оздравее, а съпругата му да не е принудена да прави свирки, за да оцеляват (извинявам се, че не смекчих израза). На всичкото отгоре са му дали последно поколение камера и касетки, които трябва да записва и праща на шоуто всеки ден, за да го излъчат, иначе спират парите, които текат отделно по сметката му за неговите близки. Много силна книга и много болезнена, но и много вярна.

По книгата има филм, който (както немалко филми на Краля) няма почти нищо общо с романа, но за сметка на това в главните роли са Арнолд Шварценегер, Мария Кончита Алонсо и Джеси Вентура. Изгледайте го, все пак, но винаги е по-добре да сте прочели книгата преди това.

„Бягащият човек” се родее с класически антиутопии като „Прекрасният нов свят” на Олдъс Хъксли, „1984” на Джордж Оруел и „451 градуса по Фаренхайт” на Рей Бредбъри. Това е романът, предсказал небивалия бум на риалити предаванията и послужил за вдъхновение на безчет книги и филми, най-яркият пример за които е „Игрите на глада”.Автор: Стивън Кинг
Издател: Ибис
Година: 2015
Стр: 220
Цена: 11,90 лв

И това е, разбира се, първият роман на Кинг - по-точно, първият, видял бял свят. Както казва самият Кинг, "Преди <Кери> бях писал и други книги, ала никоя от тях не ме научи на нещата, на които ме научи Кери Уайт." По книгата има два филма, няколко телевизионни адаптации и дори мюзикъл на Бродуей, но аз лично предпочитам първата версия - на самият Брайън де Палма и с участието на Сиси Спейсък и Джон Траволта в главните роли. Питате коя е Кери Уайт?

Тийнейджърите мразят различните. Ненавиждат аутсайдерите. А Кери Уайт е точно това. От първия си ден в училище тя търпи подигравките и издевателствата на съучениците си, които стават все по-изобретателни в своята жестокост. Кошмарите обаче не приключват с училищния звънец, защото вкъщи я чака друго чудовище – собствената й майка. Тираничната Маргарет Уайт е обладана от свиреп религиозен фанатизъм и дарява дъщеря си не с майчина любов, а с нечовешка жестокост. И тъкмо когато облаците са на път да се разпръснат и в сърцето на Кери започва да блещука пламъчето на надеждата, кошмарът ще придобие неописуеми измерения и светът ще се превърне в Преизподня. Защото никой не подозира, че Кери таи в себе си ужасяваща тайна… Да, Кери има свръхестествени способности и само от околните зависи как точно и за какво ще ги използва.

На практика серията на Кинг през "Ибис" е направена по най-добрия възможен начин, и това не е хвалба. Книгите са изпипани полиграфически просто чудесно, с красиви корици и оформление, преведени са от Адриан (значи, перфектно) и като цени, както виждате, въобще не са претенциозни. Един прекрасен начин да си допълните колекцията от книги на Краля или тепърва да навлезете в мрачното му царство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар