четвъртък, 3 декември 2015 г.

Априлска ЖътваАвтор: Бранимир Събев
Издател: Ибис
Година: 2015
Стр: 232
Цена: 12,50 лв

Още с появата си на литературния небосклон Бранимир Събев заяви ясно себе си и смело пое по трънливия път на остросюжетните жанрове. Любовта му към хоръра, трилъра и фантастиката не остана несподелена; тя му спечели както многобройни литературни награди, така и неувяхващия интерес на българските читатели, за което свидетелства и четвъртата му книга, която държите в ръцете си. – Адриан Лазаровски

И така. Скъпи мои, без повече приказки и излишни думи ви представям четвъртия си сборник разкази. Трети пореден от Ибис, трети пореден с корица от Радослав Донев. С малки изключения, повечето творби са хорър, но обещавам другите също да ви харесат. Възможно е някои да сте ги чели на различни места, ала си е друго когато всичко е под един покрив, нали? Ето.

Дали има добри автори на хорър в България? Има, разбира се. Какво пишат ли? Книги като тази.Явор Цанев

1. Лъстиво сърце - Добре дошли в "Лъстиво сърце", бардак № 1 в Лас Вегас! Тук има буквално всичко за всеки, дори и за тези с най-странните сексуални предпочитания... Един разказ, който щеше да е част от "Пустинния скорпион", но в последния момент реших да го махна и включа тук като по-хорър ориентиран. Творба, която направи много силно впечатление на самия Любомир Николов.
2. Наемник - нещо се е случило в Кауен, трагедия, оставила брат и сестра сираци. Децата отиват с молба при Леотур, най-известния и страховит наемник в града. При Леотур молби не работят, само пари, но платите ли му, е готов да се изправи и срещу самия дявол... Разказ, отличен в конкурса за фентъзи на сп. Дракус.
3. Водният град - Джеси е мрачен герой в мрачен свят от близкото бъдеще, доста голяма част от който е под водата. Той е на мисия в родния си град, където трябва да открие лек срещу ужасната болест, върлуваща в световен мащаб. Джеси е корав мъж, но препятствията пред него са много и така силни, че цялото му тяло и душа ще бъдат подложени на изпитание.
4. Скрежко - Христина намира Скрежко, мъничко бяло коте, треперещо на студа в зимата и го взима при себе си. Скрежко израства като голям и прекрасен котарак, красив и гушкав. Но той не е само това, а и много повече.
5. Големият двубой - едно съревнование, което ще увенчае надпреварата между двама осмокласници. Надпревара, траяла 8 години от 14-годишния им живот. Разказ, в който съм вкарал немалка доза автобиография. Големият двубой обаче не е бой с голи ръце, нито пък е свързан с размахване на мечове или стрелба с пистолети. Големият двубой е...
6. Хотел „Макабър” - един хорър може би с познат на почитателите на жанра сюжет. Мъж се събужда в хотел, странен и непознат, който след малко ще му се стори зловещ. Какъв е този хотел, какво се случва тук?
7. Сурат пазар - не се смей, читателю! Златомир Арнаудов притежава дарбата да променя живота на планетата към по-добро, което сериозно удря по политици и престъпници в световен мащаб и е без съмнение най-издирваната личност в близкото бъдеще. Обръчът около него се затяга постоянно, с тревожна бързина. Единствената му надежда да се скрие и придобие нова самоличност се намира в околностите на Истанбул, където се гуши мистериозният Пазар на лица...
8. Вярна и единствена - Гримвар е огромен, брутален варварин, свикнал да цепи враговете на две като подпалки с гигантската си брадва. Но вече е на 35, усеща че тялото му не е същото като преди години, вижда как в близко бъдеще окачва секирата на стената и се радва на жена и деца. Но коя ще му стане спътница в живота?
9. Отмъщение - това е разказ, който написах за бъдещите "Мечове в космоса", но така и не излезе там. Нищо, ще го прочетете тук. Нашият герой живее кротко и безметежно на малката пустинна планета Тарибан. За 18-ия рожден ден съдбата му нанася съкрушителен удар: единият от двамата главни престъпници на Тарибан, Баксу Дебелия, контрабандист и наркобарон, убива родителите и изпепелява дома му. Младежът си няма вече нищо и никого. Останал без избор, той отива и моли за помощ другия престъпник на планетата: Ар-Мракад, сводник и търговец на оръжие. Но какво ли може да му предложи в замяна и защо Ар-Мракад да му помага?
10. № 24 - Венци и Коко са малки момчета, които имат нов учител по биология: Веселин Панчев. Учител, който живее в голяма смрад и мизерия, но разказва много увлекателни истории и е добър с тях. В училището им обаче се появява и друг учител - по математика, който е пълна негова противоположност: строг, сериозен и сякаш крие в себе си... нещо свръхестествено. Момчетата ще разберат, че не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед.
11. Черните кучета - сигурно най-бруталното нещо тук. Любимият разказ на Иван Атанасов от книгата, който ми е автор на предговора. Щом си сънувал Черните кучета, значи са гладни и трябва да ги нахраниш. В противен случай ще изядат теб.
12. Самак - най-малката творба в сборника. Това е разказ на ловна тематика, който писах за един литературен конкурс на Съюза на ловците и риболовците в България. Не се класирах във въпросния конкурс никъде, но какво пък, нали разказът е стигнал до вас?
13. Странния случай със съдия Фолсъм - а след най-кратката, идва и най-дългата творба тук. Съдия Джеймс Фолсъм е един от най-уважаваните жители на Грейнджървил. Страховит и деспотичен, особено със семейството си - жена му и двамата сина водят някакво подобие на живот, над който като мрачен облак тегне дебелата му сянка. Съдия Фолсъм заедно с останалите представители на градския елит се събират всеки месец в голямо, старо имение извън града... но какво ли точно правят там? Един класически хорър.
14. Априлска жътва - вече е април, зимата си отива и пролетта настъпва с пълна пара, понесла дъждове на крилете си и загатваща за лятото, което идва след нея. Спокойствието на едно градче в Щатите ще бъде разрушено от двама младежи, учещи в местната гимназия "Амарант". Шестнадесетгодишните Карл Джаксън и Деймън Грейс тренират всеки ден от месеци, за да изживеят звездния си миг, който наближава... Какво може да се случи, когато главните действащи лица са тийнейджъри с бушуващи хормони, ядосани на целия свят? Когато са момчета, тормозени от малки? Когато имат за кумири демони и живеят в "страната на неограничените възможности"? Отговорът е само един - всичко.

Бранимир Събев е не просто писател, а една добре смазана и перфектно програмирана машина. Тя обикаля нощем из сънищата ви, събира най-първичните страхове, пороци и тайни желания, след което с невероятна лекота ги претопява в месомелачката на въображението си и ви сервира готов продукт – разкази, които дълго време няма да ви оставят на мира. Дори да си мислите, че сте ги забравили, те ще са там, някъде дълбоко в подсъзнанието ви, чакайки удобния момент, за да ви потопят в мрачните дебри на ужаса.Сибин Майналовски

Панаирът на книгата в НДК започва от 8 декември, вторник и ще трае до 13 декември, неделя, от 10:00 сутринта до 20:00 вечерта. Очаквам ви на третия етаж, щанд № 301, Издателство Ибис, там ще сме и книгата, и аз. За който е идвал и преди - същото място, на което съм всеки панаир. Ето и линк към събитието във фейсбук - https://www.facebook.com/events/191531844522301/ Ще присъствам на щанда всеки ден, от сутрин до вечер, с изключение на съботата - тогава ще почивам.
"Жътвата" на щанда ще е 10 лв, "Човекът" и "Скорпиона" по 9,50 лв. Заповядайте в удобен за вас ден и час, винаги сте добре дошли! Наздраве, и приятно четене!

Мога да говоря още много за книгата, за увлекателния, непринуден стил на Бранимир, за любопитните му метафори и интересните социални въпроси, които повдига, но ви оставям да четете. Сигурен съм, че ще си прекарате добре с разказите, които ви е подготвил. И внимавайте с черните кучета. - Иван Атанасов

Няма коментари:

Публикуване на коментар