сряда, 30 декември 2015 г.

Хоризонтите на Лудостта / Марудските Катакомби

Две нови книжки от брата Донко! Нещо, което никой фен на българската литература на ужаса не трябва да пропуска.Автор: Донко Найденов
Издател: Гаяна
Година: 2015
Стр: 224
Цена: 10 лв

Какво може би сте забелязали, издател е отново вездесъщия Явор и Гаяна от Русе. Сборника е част от колекция Дракус и излиза в нея под № 9. Съдържа шест творби, разделени условни на два цикъла:

Раздел "Мистерия":

1. Константата на времето - автобус с пътници е запратен в миналото през специфична дупка. Донко споделя много интересни идеи и разсъждения за подобни феномени, както и смелата хипотеза, че времето е константа. Една нова светлина в творчеството му.
2. Методите на Гауро - лудница, луди, лекари, психиатри, иновативни методи за лечение... Нужно ли да говоря още?

Раздел "Ужаси":

1. Вампирът - нормална двойка в София, момче и момиче бачкатори заживяват под наем на квартира. Вечер обаче виждат как в апартамента отсреща има наемател като тях, който върши... странни неща. Признавам, тук ми настръхнаха всички косми.
2. Руините на антрацитната мина - изоставена е старата антрацитна мина, мъртви са в нея миньорите, погубени от алчността на собственика. Или?
3. Спектакълът на грешниците - възрастен мъж се пенсионира и си взима къща далеч от градската лудница. Ще намери ли тук обаче така лелеяното спокойствие?
4. Посещението - отдавна убит човек зове за отмъщение от отвъдното.

Следя развитието на Донко не от вчера, чел съм и притежавам всичките му книги. Радвам се да видя как стилът му се изчиства, как еволюира и става все по-добър. Неговата цел като автор е точно това, което са искали старите автори на хорър от XIX-и и началото на XX в. А именно - да те уплашат, да те накарат да изтръпнеш, ледени тръпки да полазят по гърба ти и да се стряскаш от сенките в стаята. И го постига: развитието му в Хоризонтите е впечатляващо.Автор: Донко Найденов
Издател: Монт
Година: 2015
Стр: 128
Цена: 2 лв

А това е изключително симпатично книжле, което е с размерите на кутия цигари. Не се бъзикам - точно такъв е формата на книгата. За сметка на това е изключително евтина, само 2 кинта. За 2 лв в София вече няма и кръчма където да изпиеш една бира за тия пари.

Трима английски изследователи заминават на опасна мисия в Киргизстан, по следите на изчезналия преди три години студент Томас Бергойл. Когато пристигат в Маруд — малко планинско село в полите на Хималаите, където се смята, че е изчезнал Бергойл, — те откриват нещо зашеметяващо...

Весело посрещане на Новата година. И ако ви липсва снегът и студа, вземете си книжките на Донко. Те ще ви разхладят, гарантирам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар