петък, 30 март 2012 г.

Всичко е Съдбовно



Автор: Стивън Кинг
Издател: Плеяда
Формат: 130 Х 200
Година: 2002
Стр: 512
Цена: 13 лв

Продължаваме с Кинг, дами и господа! Чудесен сборник, чудесни разкази, чудесна корица, всичко е просто тип-топ! Особено ценен е фактът, че преди или след всеки разказ Кинг разправя интересни неща относно това как се е зародила творбата и прочее. Но, да не дрънкам излишно, а да кажа по няколко думи за всеки разказ:

1. Зала за аутопсии № 4 - какво би направил, ако си ухапан от рядка порода влечуго, чиято специфика на отровата е да те парализира тотално, но да те остави в съзнание? И когато те закарат в моргата и се приготвят да те обърнат с хастара навън, а ти не можеш да направиш нищо?
2. Човекът с черния костюм - интересно и потръпващо зловещо въплъщение на Сатаната като човек.
3. Всичко, което обичаш, ще ти бъде отнето - чудесен разказ, стъпил на основата на... графитите и по-точно надписите по тоалетните.
4. Смъртта на Джак Хамилтън - Кинг за пореден път ме изумява, сменяйки рязко стила си, за да звучи като героя, от чието лице разказва историята. А историята е свързана с Джон Дилинджър и славната му шайка бандити, преследвани от ФБР като бесни кучета.
5. Стаята на смъртта - гнусна история за мъчения, изтезания и разпити в наше време. Реалистично, детайлно, както само Кинг може да го направи.
6. Сестричките от Елурия - само за феновете на Тъмната Кула! Роланд Дисчейн е хванат в капан от диаболични същества, които само приличат на жени. Колко дълго обаче могат да удържат могъщия Стрелец?
7. Всичко е съдбовно - представете си, че имате свръхестествена дарба. Представете си, че правителството е разбрало за това и ви третира като птица в златна клетка, която редовно им снася златни яйчица. То хубаво, ама птичката започва да комуникира и с други подобни на нея птички...
8. Теорията на Ел Ти за домашните любимци - може би единственият разказ, който не ми хареса толкова, макар Кинг доста да си го обича. Иначе идеята, свързана със заглавието, не е никак лоша.
9. Пътуващото зло се отправя на север - една картина, която има собствен живот... Филмирано е, но, както в повечето случаи, писаното слово рулира.
10. Обяд в ресторант "Готам" - един нормален обяд в хубав ресторант внезапно се изражда в просташка кървава вакханалия.
11. Онова чувство, което се изразява само на френски - чувството се казва дежа вю, а разказът е класически похват в литературата: тъкмо си мислиш, че нещо е станало, и изведнъж то се случва отново. И отново. И отново. Както казва авторът, за мен Адът е повторението, да правиш едно и също нещо милион пъти.
12. 1408 - отново филмирана история с Джон Кюсак и Самюел Джаксън. Призрачна, прокълната стая в елитен хотел, която "изяжда" хората, осмелили се да пренощуват в нея. Опитайте!
13. Да се возиш с вагончето на смъртта - просто прочети...
14. Петачето, което носи късмет - чудесна история за късмета и хазарта, които ни съпътстват в живота.

А, и още нещо на изпроводяк. С гордост мога да се похваля, че през май месец ще станете свидетели на втория ми сборник с хорър-разкази, реализиран като книжно тяло от издателство "ИБИС". Ето тук може да видите корицата на въпросната книга, съдържаща четиринадесет истории, ширещи се на 252 страници. Естествено, разказът, дал заглавието на сборника, е трибут към най-ревюирания писател през миналата година на блога ми. Очаквайте подробности!

И накрая завършвам с чудесен цитат от чичко Кинг, взет от "Всичко е Съдбовно" - "Ще ми се, докато четете разказ, да ви накарам да се смеете или да плачете... или и двете едновременно. С други думи - желая сърцата ви. Ако пък целта ви е да научите нещо, запишете се я на курс, я в училище".

Много, много вярно, що се отнася до писането и четенето.

2 коментара: