понеделник, 23 април 2012 г.

Демон на Отмъщението



Автор: Йото Йотов
Издател: Елф
Формат: 130 Х 200
Година: 2003
Стр: 256
Цена: 6.99 лв

Честит Ден на Книгата, скъпи четящи! Може ли точно днес да пропусна ревюто на някое заглавие? Не, разбира се. И се получи много добре, че заглавието на книгата, която ще ревюирам чудесно си пасва с тъмната ми душевност.

Става дума за едно доста рядко намируемо заглавие – „Демон на отмъщението” от Йото Йотов. Последният е определено всестранно развита личност – пише поезия, проза, пробвал се е като издател, тренирал айкидо, има собствен бизнес, завършил е техникума в Правец и Техническия в София, специализирал е в чужбина за личен треньор по фитнес, специалист по спортно хранене и биомеханичен анализ, освен това е основател, председател и президент на Българската Федерация по Натурален Бодибилдинг и Фитнес! Сериозна работа!

Изненада ли е в такъв случай, че дебютната му книга е за Конан?

По творчеството на Йото Йотов (да не го сбъркате с именития щангист, просто има пълно съвпадение на име и фамилия) се запалих още когато прочетох „Двойната сянка” на издателството му „Яспис” – един от най-добрите хорър-сборници, които съм чел. Силно впечатление тогава ми направиха разказите му „Първата любов”, „Аз, дървото” и най-вече „Рибарят”. Естествено, щом ми попадна „Демон на отмъщението”, нямаше как да го пропусна.

Какво не ми хареса в сборника:

- Общо политиката на издателството спрямо сборника. Първо, авторът е не просто под псевдоним Тойо Йокугава, ами е и уж описано как е наистина японец, книгата е японска – първо издание, преведена от английски обаче от Христо Пощаков, илюстрациите и корицата са тип „Аванти Хакинян”, коректор е Вътьо Граматиков (сиреч, няма такъв), майтапчийските отзиви на гърба на книгата, които присъстват във всяка книга от поредицата на издателството…

- Самата книга не е кохерентна по своята цялост. Отначало имаме три истории за Конан, които са свързани помежду си и могат да се считат за отделни глави на романа, след което имаме секцията „Кошмари от чужд живот” – един дракон спи и сънува различни приключения от света на хората, които всъщност са разкази на писателя, обединени под общ знаменател, а накрая имаме „Първата любов”, което пък си е самостоятелен разказ. Не казвам, че не са добри, просто постройката не ми се понрави чисто технически, разпиляно е някакси.

Какво ми хареса:
+ Ценните приложения – картата в началото на книгата, показваща света на Конан и речника на думите и понятията на гърба, простиращ се на близо 20 страници ситно изписан текст! Определено от тези две неща се научава много за Хайборейската епоха и като цяло за Конан и реалността, която обитава.

+ Авторът пише чудесно. И подробните описания, така характерни за жанра фентъзи, и мрачните хорър-нотки, и специфичните за света на Конан неща като вярвания, магии, митологии и прочее – всичко това е смесено по един доста добър начин. Нашият герой е мрачен и навъсен варварин с огромни мускули, без скрупули и страх, изразяващ се едносрично, а решението на всичките му проблеми се намира на върха на неговия меч – и това всъщност си е Конан, както си е описан от Робърт Хауърд. Историите са интересни и те грабват, правят те съпричастен със съдбата на героите – особено разказът накрая завършва книгата по един прекрасен начин.

Като цяло останах доволен от книгата и много ми се иска да прочета още творби от Йото Йотов.

1 коментар:

  1. Това не съм го чел, но що се отнася за избора му да се представи за японец... разбирам го. Наашият читател е болен от някакъв нихилизъм към новата българска литература, за което го оправдавам донякъде, затова да се представиш за друг може и да не е толкова лоша идея. В конкретния случай може да става дума и просто за шега (както изглежда си е).

    ОтговорИзтриване