неделя, 20 май 2012 г.

Разединени Равнини



Автор: Ейдриън Чайковски
Издател: Бард
Формат: 145 Х 210
Година: 2010
Стр: 656
Цена: 14.99 лв

Ахой, най-накрая завърших втората книга от поредицата "Сянката на Умелите" от Ейдриън Чайковски. За първата вече съм ви говорил.

Империята на осите продължава да се разраства, но така е с големите империи - трябва постоянно да растат, да обсебват нови територии и ресурси, защото в противен случай просто ще загният и ще се разпаднат. Следващата цел са основните, важни градове в Равнините - Тарк, крепост на мравкородни, всеизвестният с фабриките и престъпността си Хелерон и... космополитния Колегиум, средището на Академията, философията, занаятите и родно място на нашите герои.

Докато обаче войните текат по куп фронтове, Императора на Осите се е прицелил в нещо по-могъщо, което ще наложи властта му над целия свят без проблеми - страховит артефакт, известен на малцина. За това ще спомогне представител на древна, зловеща раса, считана за изчезнала - раса, с която нощем майките плашат децата си, ако не искат да спят, раса, легендарна в ужасяващите си щения и с афинитет към магията, на който биха завидяли и молецородните, които са били основните й екстерминатори.

Чайковски не изневерява на стила си - книгата по нищо не отстъпва на предходната, просто е логично нейно продължение. За разлика от "Империя в Черно и Златно", където основните стълкновения бяха от дуелен тип или сблъсък между две групи, тук си имаме истинска война, хора - огромни армии се сблъскват, щурмуват се стени, обсаждат се градове, в сила влизат куп изобретения, някои от които дори не са били предназначени за военни действия.

Авторът опитно развива предишните сюжетни линии, добавяйки нови и нови такива, плюс нови и нови играчи и персонажи на сцената, заплитайки такова кълбо, че направо се чудя какво ще е разплитането му - в добрия смисъл, разбира се. Имаме и немалко нови раси - конощипородните, огромни над три метра гиганти, чието Умение е да копаят както никой друг с голи ръце, скръбноликите мокрицородни, огнените мравки с червени очи и др. Интересното е, че тук в центъра на събитията застават полуродните: мелезът между мравка и бръмбар Тото, живото противоречие Тиниса, наполовина паяк, наполовина богомолка, две раси, които се ненавиждат от хилядолетия. На сцената излиза и още един, но няма да спойлвам повече.

Извънредно съм доволен и препоръчвам горещо - който е прочел първата книга, да хваща и останалите, нещо, което и аз ще направя. А ако сте фенове на фентъзито, било то класическо или модерно, не се колебайте да започнете поредицата. Чайковски е постигнал такъв уникален баланс между стиймпънк и магия, че ще ви зариби със сигурност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар