сряда, 19 ноември 2014 г.

Мними/Дивни Хоризонти



Автор: Колектив
Издател: Аргус
Година: 2003
Стр: 192
Цена: 4 лв

Сборници с фантастични разкази от български автори, които не блестят с нещо кой знае какво. От този специално харесах много два разказа:

1. Андрея Илиев - Детектив в зоната на здрача: готини разследвания, които са поомешани с фантастика. Специфичният за Андреята стил върви с пълна пара. Получило се е нещо наистина добро!
2. Петър Кърджилов - Жълто: на пръв поглед нищо кой знае какво, седят си едни хорица на кръчма и си пият, сред тях има художници... И внезапно - мъртво вълнение: езика на автора, богатия му речник и обща култура, страстта с която е написан този разказ го правят нещо наистина безценно. Сграбчва те за петите и те дръпва рязко там, в дълбокото, откъдето няма измъкване.

Имаше и още два, които ставаха за четене:

3. Христо Пощаков - Уредът за унищожение на човечеството:много хора не харесват Пощака, било като автор, било като човек (последното защото е емоционален, безпардонен и не си поплюва и не цепи басма никому). Факт е обаче, че разказите му са преведени на куп езици, разпространена в камара държави и от които е изкарал немалко пари.
4. Елисавета Танева - Страстната седмица:чел съм подобен сюжет, но останах доволен. Егати, да решиш къде да прекарате меден месец с гаджето и да ти се натресат такива неща.

Останалите творби не ме впечатлиха. Не ми хареса, че издателят и съставител на сборника Емануел Икономов участва с няколко разказа: веднъж със собственото си име, веднъж с различни псевдоними: Емилиян Малезанов, Кирил Иларионов и т.н.



Автор: Колектив
Издател: Аргус
Година: 2005
Стр: 192
Цена: 4 лв

Тук положението е подобно, включително и с последната точка от предния сборник - лицето Икономов има поне четири разказа: веднъж с името си, веднъж като Емилиян Малезанов, Кирил Иларионов, Иван Гълъбов, поне тия псевдоними хванах в двата сборника, може и още да има. Вместо еди-какви си Хоризонти серията сборници спокойно може да се прекръсти на Емануел Икономов и приятели. Допаднаха ми:

1. Георги Малинов - Ирен и фантомът: чудесно разказана история, макар сюжетът да не е нещо непознато. Важна е реализацията, а бат Жоро ги умее тия работи.
2. Иван Гълъбов - По-бързи от ума: много добра конспиративна фантастика, която специално на мен си ми звучеше достоверно, направо настръхнах.
3. Елена Павлова - Долу спи убиецът: изпитах голям кеф от прочитането на разказа, който си е прекрасна киберпънкария от (ако не се лъжа) света на Номад: Самият Пъкъл. Струва си да се отбележи чудесното описание и обрисуване на героите.
4. Елисавета Танева - Вторият живот на саблеклюна: единственият автор от двата сборника, който ми допадна с творбите си, определено трябва да потърся и други нейни неща. Като се замисля, май имаше неин разказ и в "Ласката на мрака".

Като гледам годините на издаване на книгите и цените им, и ми става тъжно. Тъжното е, че само десетина години бяха достатъчни, за да скочат цените на книгите три пъти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар